Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Partiju reitingu virsotnē - ZZS

© Ekrānšāviņš

Šā gada aprīlī partija "Saskaņa" zaudējusi ilgstoši turēto pirmo vietu partiju popularitātes reitingā, tikmēr vēlētāji visvairāk atbalsta Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), liecina socioloģisko pētījumu firmas SKDS dati, šovakar vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, par ZZS balsotu 20,3% pilsoņu, kas šobrīd pie varas esošo partiju padara par reitinga līderi. ZZS atbalstītāju skaits, salīdzinot ar martu, audzis par 1,3 procentpunktiem.

Ilgstoši pirmo vietu ieņēmusī partija "Saskaņa" aprīlī noslīdējusi uz otro vietu un bauda nepilnu 19,8% vēlētāju atbalstu. Tomēr partijas atbalstītāju skaits ir audzis par 0,3 procentpunktiem.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš gan norādīja, ka "Saskaņai" ir stabilāka vēlētāju bāze nekā ZZS. Tā kā pašlaik ZZS ir pozīcijā un partijai ir vara, no sabiedrības skatu punkta viņi bauda "varas eiforiju". Taču praksē, visticamāk, būs grūti iedot sabiedrībai to, ko tā vēlas, tāpēc kaut kad ZZS reitingi piedzīvos kritumu.

Trešajā vietā ir nacionālā apvienība, arī ar lielāku atbalstītāju skaitu nekā mēnesi iepriekš. Tās reitings ir 9,1%. Ceturtā vieta ir partijai "Vienotība", par kuru aprīlī gatavi balsot 6% balsstiesīgo.

Par Latvijas reģionu apvienību izvēli izdarītu 3,9%, bet par "No sirds Latvijai"- 1,9%, kas ir vēl mazāk nekā pirms mēneša.

Nākamā sarakstā ir Latvijas Krievu savienība, kas nav Saeimā, taču tās atbalstītāju skaits ik mēnesi sāk palielināties un pašlaik sasniedz 1,5%. Kaktiņš skaidro, ka šī partija pamatā konkurē ar "Saskaņu", jo runa ir par krievvalodīgajiem vēlētājiem.

Vienlaikus, aprēķinot partiju popularitāti starp balsstiesīgajiem, kuri aptaujas brīdī bija izlēmuši, par ko balsot, redzams - pārvarot 5% barjeru, parlamentā iekļūtu piecas partijas: ZZS, "Saskaņa", nacionālā apvienība, "Vienotība" un Latvijas Reģionu apvienība.