Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Reputācijas vārdā upurē nevainīguma prezumpciju

© F64

Pēc tam, kad Satversmes tiesa atteica ierosināt lietu pēc Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas vadītāja Daiņa Liepiņa ierosinājuma, viņa mēģinājums panākt, lai Saeimas darbā varētu piedalīties arī deputāts, pret kuru ierosināta krimināllieta, ir apdraudēts arī Saeimā. Divas no trim koalīcijas partijām šai iecerei iebilst.

Tiesvedība ar valsti par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā D. Liepiņam ilgst jau četrus gadus, bet kopš pērnā gada janvāra Saeima, ļaujot turpināt šajā lietā tiesvedību, vienlaikus liedza jaunievēlētajam deputātam piedalīties parlamenta un tā komisiju sēdēs un balsojumos.

Politiķis uzskata, ka šī kārtība, kas atrunāta Saeimas Kārtības rullī, pārkāpj nevainīguma prezumpciju. Viņa skatījumā, būtu tikai normāli, ja deputātu izdotu kriminālvajāšanai, bet, līdz spriedums stājies likumīgā spēkā, viņš drīkstētu pilnībā pildīt deputāta pienākumus.

Cenzdamies panākt likuma grozīšanu, deputāts vērsās Satversmes tiesā, taču tiesa uzskatīja, ka iesniegumā izklāstītais juridiskais pamatojums bijis acīm redzami nepietiekams, lai tiktu ierosināta lieta.

To, ka Kārtības rullis ir novecojis, atzīst visas Saeimā pārstāvēto partiju frakcijas. Tādēļ, lai likumu padarītu atbilstošu mūsdienu prasībām un iespējām, parlamentā izveidota darba grupa, kas pārskata novecojušo likumu, lai radītu tā jaunu versiju. Taču koalīcijas vairākums D. Liepiņa ierosinājumu par kriminālvajāšanai izdotu deputātu tiesībām neatbalsta.

Nacionālās apvienības frakcijā, piemēram, esot dažādi viedokļi par esošās kārtības mainīšanu, taču vairākums uzskata, ka to darīt nevajadzētu. Tādēļ šāds viedoklis pausts arī darba grupā.

«Nacionālajā apvienībā nav atbalsta šai iniciatīvai, jo situācijas var būt dažādas – nevajag reducēties tikai uz Liepiņa kunga gadījumu. Turklāt sabiedrības uzticība Saeimai diemžēl ir zema un diez vai šie grozījumi uzticību palielinātu,» saka Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Līdzīga situācija ir arī Vienotībā. Kaut arī darba grupā strādājošās Inese LībiņaEgnere un Solvita Āboltiņa uzskata, ka likumā noteiktie ierobežojumi ir nevajadzīgi un tiesiskā valstī būtu pareizāk ievērot nevainīguma prezumpciju, pašā frakcijā viedokļi atšķiroties.

No koalīciju veidojošajām partijām D. Liepiņa ierosinājumu atbalsta tikai Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). Būtu gan dīvaini, ja tā iebilstu opozīcijas deputāta ierosinājumam, jo pašā ZZS šobrīd ir deputāts Valdis Kalnozols, kuram vēl nesen uz vairākām nedēļām bija liegta iespēja piedalīties Saeimas darbā. Arī opozīcijas partijām nav nekādu iebildumu.