Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kučinska topošā valdība apņemas pārnest nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu

Māra Kučinska (ZZS) valdība apņēmusies īstenot nodokļu sloga pārnešanu no darbaspēka uz ienākumu no kapitāla un kapitāla pieauguma, uz patēriņu, uz nekustamo īpašumu un uz dabas resursu izmantošanu. Šāda apņemšanās pausta topošās valdības deklarācijas gala projektā, kas sagatavots parakstīšanai.

Topošā valdība apņemas izstrādāt vidēja termiņa nodokļu politiku un veikt efektīvu budžeta izdevumu plānošanu. Publisko pakalpojumu pieejamībai 2020.gadā iekasēto nodokļu apjoms sasniegšot trešdaļu no iekšzemes kopprodukta (IKP), primāri mērķa sasniegšanai gūstot ieņēmumus no ēnu ekonomikas mazināšanas.

Tāpat, pārskatot nodokļu un nodevu sistēmu, plānots sabalansēt valsts attīstības mērķus, valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus.

Valdība arī apņemas turpināt īstenot atbildīgu fiskālo politiku un fiskālo disciplīnu, kas paredz virzību uz ekonomiskajā ciklā sabalansēta budžeta ieviešanu, ievērojot Fiskālās disciplīnas likumā noteikto.

Tāpat paredzēts izvērtēt Latvijas nodokļu sistēmu. Kopīgi ar sociālajiem un sadarbības partneriem valdība veidos līdzsvarotu un paredzamu nodokļu politiku, kas palīdz sasniegt valsts izaugsmes stratēģiskos mērķus - ekonomikas izaugsmi, demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un nevienlīdzības mazināšanu.

Valdība arī plāno veikt budžeta programmu bāzes izdevumu pārskatīšanu un sasaisti ar plānošanas dokumentos noteiktajiem rezultātiem, sākotnēji īstenojot to pilotprojekta veidā kādā no nozarēm.

Topošā valdība arī izšķirsies par pasākumiem, kuru īstenošana sniegs lielāko ieguldījumu ēnu ekonomikas apkarošanā, piemēros samērīgus soda un prevencijas pasākumus ēnu ekonomikas mazināšanai, kā arī samēros pušu atbildību nodokļu nemaksātāju shēmās. Tiks arī paplašināta reversā pievienotās vērtības nodokļa piemērošana, kā arī uzlabota Valsts ieņēmumu dienesta Padziļinātās sadarbības programma un palielinātas priekšrocības tās dalībniekiem, tostarp vērtējot citu institūciju iesaisti programmā.

Kā ziņots, koalīcijas pārstāvji 8.februārī vienojās par topošās valdības deklarācijas un koalīcijas sadarbības līguma saturu, žurnālistiem pēc valdību veidojošo partiju pārstāvju tikšanās pastāstīja Kučinskis.

Valdības deklarāciju paredzēts parakstīt 11.februārī, tajā pašā dienā, kad iecerēts balsojums par Kučinska topošās valdības apstiprināšanu.