Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Kaimiņam politikas Olimpu nesola

CĪŅAI GATAVS! Vīlies lielajā politikā, bez politiskās piederības palikušais Artuss Kaimiņš nemet plinti krūmos – viņš paziņo par jaunas partijas veidošanu, dalību pašvaldību un Saeimas vēlēšanās © F64

It kā sabiedrības atbalsta iedvesmots, nesen Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakciju pametušais Artuss Kaimiņš paziņojis par jaunas partijas dibināšanu, ar kuras palīdzību viņš iecerējis mazināt «pašpasludinātās politiskās elites» ietekmi. Plāni jaunajam politiķim ir vērienīgi, taču politikas eksperti veiksmi šim projektam neprognozē.

Pēc Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas pamešanas A. Kaimiņš pavēstīja, ka dibinās biedrību, kura, sajūtot tautas atbalstu, varētu pārtapt arī partijā. Taču plānus attīstīties pakāpeniski mainījusi necerētā atbalstītāju atsaucība.

«Kad pirms divām nedēļām es publiski apņēmos 8. februārī iepazīstināt sabiedrību par saviem plāniem, es nesagaidīju to atsaucību, kuru esmu saņēmis no vairākiem simtiem savu vēlētāju,» pauž A. Kaimiņš, kurš apliecinājumu vēlmei darboties viņa partijā saņēmis gandrīz no 300 cilvēkiem. Tāpēc viņš ir sapratis, ka biedrības dibināšanai jāatmet ar roku un uzreiz jādibina partija. Tas notikšot 3. maijā. Ar savu garabērnu A. Kaimiņš nolēmis piedalīties gan nākamā gada pašvaldību, gan aiznākamā gada Saeimas vēlēšanās.

Par vēlētāju atbalstu neierastā stila politikas darbonim vismaz 12. Saeimas pilnvaru sākumā patiešām nenācās gausties. Tiek uzskatīts, ka tieši viņa skandalozais tēls Saeimā palīdzēja iekļūt LRA. Taču situācija kopš tā laika ir mainījusies. Pēc pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas datiem, pērnā gada nogalē viņa darbībai politiķu un valsts amatpersonu vidū bija viens no zemākajiem reitingiem.

Tieši atsaucoties uz zemajiem reitingiem, politologs Filips Rajevskis prognozē, ka, startējot Saeimas vēlēšanās, A. Kaimiņa dibinātais politiskais spēks negūtu pat viena procenta vēlētāju atbalstu.

Pieredzējušais polittehnologs Mārcis Bendiks uzskata, ka A. Kaimiņa partijai nav lielākas izredzes par bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera lolojumu Zatlera Reformu partija. «Viņam patiešām bija milzīgs tautas atbalsts, un organizatori domāja, ka ar to un daudz naudas pietiks, tāpēc neizveidoja spēcīgu partiju. Kaimiņam nav nekāda pamata domāt, ka viņam ir lielāka šance nekā Zatleram, kurš jau ir politiskajā miskastē,» nežēlīgi tiešs ir M. Bendiks. «Ir vajadzīgas vispārējas politiskas idejas, kas realizējas saukļos. Ģēniji to māk no dabas – Kaimiņš nav ģēnijs. Uzstājoties Saeimā, viņš demonstrē, ka nezina ne tikai to, ko māca politoloģijas studentiem, bet arī vidusskolēniem. Viņš neko nejēdz,» piebilst eksperts.

To, ka vieta jauniem politiskajiem spēkiem Latvijā ir, nenoliedz daudzus gadus sabiedrības domu vērojušais SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš. Taču arī viņš apšauba jaunā censoņa un viņa domubiedru spēju iedvesmot vēlētājus sekot viņa idejām. «Ja skatāmies sabiedrības neapmierinātību ar esošo eliti, cik zema uzticība parlamentam, neapmierināto īpatsvars ir pietiekami liels, lai dibinātu jaunu partiju, bet tas nenozīmē, ka jaunā partija tiks ievēlēta. Kaimiņa kunga gadījumā man nerodas iespaids, ka tas varētu būt pašsaprotams mērķis,» situāciju vērtē A. Kaktiņš.

Tomēr līdz 13. Saeimas vēlēšanām ir gandrīz trīs gadi, kad daudz kas var mainīties. Uz to norāda arī politisko norišu vērotājs un sociologs Aigars Freimanis, kas atgādina, ka populistisku lozungu partijas noteiktos apstākļos var iegūt lielu sabiedrības atbalstu, bet tikpat ātri to arī zaudēt. «Kaimiņš sākotnēji izraisīs pietiekami lielu interesi, galu galā viņam ir Saeimas tribīne, no kuras var izpausties. Ja ekonomiskajā situācijā nebūs vērā ņemamu uzlabojumu, tad viņam varētu būt izredzes, bet domāju, ka prognozēt tās šobrīd ir pāragri,» saka eksperts.