Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Pabriks domā, ka obligātās bēgļu pārdales ES nebūs; Mamikins pārliecināts par tās ieviešanu

© Scanpix

Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks (V) domā, ka obligātu bēgļu pārdali Eiropas Savienībā (ES) neieviesīs, savukārt viņa kolēģis Andrejs Mamikins (S) ir pārliecināts par tās ieviešanu, tikai maigākā veidā.

Pabriks šorīt LTV atzina, ka viedokļi par obligāto bēgļu sadali ir dažādi - daži politiķi vēl domā par bēgļu pārdales plāniem, bet otrs virziens ir robežkontroles uzlabošana. Katrs mēnesis pastiprina pozīcijas pret obligātu pārdali - ja vēl pāris mēnešus atpakaļ šāda mehānisma ieviešana izskatījusies reāla, bet tagad Pabriks domā, ka tas tā vairs nav. Noskaņojuma maiņa esot vērojama pat Vācijā, kura tiek uzskatīta par bēgļu atvērto durvju politikas aizsācēju.

Politiķis uzsvēra, ka obligātas bēgļu pārdales vietā beidzot ir jāievieš reāla ES ārējo robežu kontrole, jo pašlaik tā ir pārāk caura. Pabriks domā, ka Vācija savas robežas slēgs martā, bet ES mērķis ir noslēgt robežu vasarā. Šengenas zona varēšot pastāvēt, ja ES spēs kontrolēt ārējo robežu.

Savukārt Mamikins atzīmēja, ka EK jau četras reizes ir mēģinājusi ieviest dažādus obligātus bēgļu sadales mehānismus, vairākas valstis tam pretojušās, tomēr allaž realitātē zaudējušas. Viņš nav pārliecināts, ka arī šoreiz uzvarēs jaunās ES dalībvalstis, kuras ieņem "pret" pozīcijas.

Mamikins domā, ka sistēma tiks ieviesta, tikai maigākā formā. Viņa jaunākais dzirdētais bēgļu sadales plāns paredzot, ka 60% iebraucēju tiks aizsūtīti atpakaļ, 40% ļaus palikt, un no palicējiem 60% paliks valstīs, kurās viņi jau uzturas, bet pārējos sadalīs pa citām ES valstīm. Pārdalāmo bēgļu skaitlisko apjomu Mamikins neņemoties saukt - esot jāgaida februāra Eiropadome.

Politiķis atzīmēja, ka Grieķija savas robežas faktiski nesargā, un bez ES centralizētas palīdzības viņi galā netiks, savukārt Latvija savas robežas sargā salīdzinoši labi.