Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Kažoka: Ministriem algu pieaugums jau sen bija vajadzīgs

© F64

Algu palielinājums Latvijas ministriem, ņemot vērā situāciju Igaunijā, jau sen bija vajadzīgs un varētu rosināt spēcīgākas politiskās elites veidošanos, ja sasniegs tādu līmeni, kas rosinātu spējīgus un kompetentus cilvēkus no privātā sektora pārnākt strādāt politikā, komentējot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vienošanos nākamgad palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas, sacīja politoloģe Iveta Kažoka.

Politoloģe atzina, ka nevar komentēt Saeimas pārstāvju algu palielināšanas nepieciešamību vai lietderību, jo nav pietiekami informēta par pašreizējo atalgojuma apmēru Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem. Savukārt nepietiekamās ministru algas Latvijā jau kādu laiku esot sāpīgs jautājums, kas jārisina, jo "salīdzinājumā ar Igauniju Latvijā politiķiem algas ir dramatiski mazas", pauda Kažoka.

Viņa sacīja, ka lēmums savulaik samazināt valsts vadošo politiķu algas bijis populistisks. "Politiķiem ir ļoti grūti pašiem sev palielināt atalgojumu saprotamu iemeslu dēļ - sabiedrība uz to neraudzīsies pozitīvi. Taču palielinājumu vajag, ja gribam spēcīgāku politisko eliti. Tas politiķiem rada tādu bezizejas situāciju," skaidroja eksperte.

Kažoka pauda cerību, ka algu paaugstinājums varētu rosināt kompetentus speciālistus no privātā sektora pārnākt darboties politikā, ieņemot ministra amatu. "Ja šis palielinājums būs pietiekams, lai spējīgi cilvēki, kas strādājuši bankās, vadījuši lielus uzņēmumus, no privātā sektora būtu ar mieru pārnākt politikā un upurēt ierasto luksusa dzīvesveidu, apzinoties, ka varēs sev un ģimenei nodrošināt kaut vai līdzvērtīgu dzīves līmeni, tad šis lēmums noteikti ir atbalstāms," sacīja politoloģe.

Kažoka atzina, ka steiga šāda jautājuma pieņemšanā gan nav atbalstāma, tomēr atzina, ka ministru algu jautājums tik tiešām jārisina, tādēļ "labāk šāds lēmums nekā nekāds". "Ideālā gadījumā lēmums bija nopietni jāizvērtē, premjeram uzņemoties politisko atbildību un sabiedrības priekšā paskaidrojot, kādēļ tas nepieciešams un kāpēc tas ir arī sabiedrības interesēs. Taču Latvijā tā diemžēl nenotiek," sacīja eksperte.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vienojās nākamgad palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algas.