Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Saeima apstiprina Nacionālās drošības koncepciju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Saeima ceturtdien, 26.novembrī, ar lēmuma projektu apstiprināja Nacionālās drošības koncepciju.

"Spēcīgi un uzticami sabiedrotie, profesionāli un lojāli bruņotie spēki un drošas robežas ir neatsveramas mūsu valsts brīvības un neatkarības nodrošināšanā. Tomēr šodien ir svarīgi ne vien koncentrēties uz atbalstu un drošības garantijām, ko varam saņemt kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts, bet arī būt gataviem patstāvīgi risināt ar Latvijas iekšējo un ārējo drošību saistītus jautājumus, lai mazinātu mūsu ievainojamību," uzsver Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Nacionālās drošības koncepcija ir uz valsts apdraudējuma analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts apdraudējuma novēršanas stratēģiskie pamatprincipi un prioritātes. Nacionālās drošības koncepcija ir publiski pieejams dokuments.

Saeimas apstiprinātajā koncepcijā noteiktas astoņas prioritātes Latvijas nacionālās drošības apdraudējumu novēršanai: iekšējās drošības apdraudējuma novēršana; ārvalstu izlūkošanas un drošības dienestu radītā apdraudējuma novēršana; militārā apdraudējuma novēršana; pilsoniskās sabiedrības vienotības apdraudējuma novēršana; Latvijas informatīvajai telpai radītā apdraudējuma novēršana; Latvijas ekonomikai radītā apdraudējuma novēršana; starptautiskā terorisma radītā apdraudējuma novēršana; kiberapdraudējuma novēršana.

Valsts apdraudējuma analīzē un koncepcijā aplūkoti draudi, kas tieši un pastarpināti ietekmē Latvijas nacionālo drošību un saistīti ar izmaiņām starptautiskajā drošības vidē, militārajām aktivitātēm Latvijas robežu tuvumā, starptautiskā terorisma tendencēm, kiberdrošību, kā arī atsevišķu valstu centieniem ar politiskiem, humanitāriem, informatīviem un ekonomiskiem līdzekļiem ietekmēt Latvijas sabiedrības vienotību, valsts ārpolitisko orientāciju un iekšpolitisko stabilitāti.

Koncepcijā iekļautās prioritātes tiks izmantotas, plānojot un definējot konkrētus pasākumus un līdzekļus valsts apdraudējuma neitralizācijai un novēršanai, kas tiks iekļauti Nacionālās drošības plānā.

Koncepciju sagatavojis Ministru kabinets. Tā apspriesta un atbalstīta Ministru kabinetā, Nacionālās drošības padomē, kā arī Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

Saskaņā ar Nacionālās drošības likuma 27.pantu, Nacionālās drošības koncepciju Saeimai jāapstiprina ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava pirmā darbības gada 1.oktobrim.

Iepriekšējā Nacionālās drošības koncepcija Saeimā apstiprināta 2011.gada 10.martā.