Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika

Rinkēvičs: lidmašīnas notriekšana palielina spriedzi starp NATO un Krieviju

© F64

Turcijas īstenotā Krievijas kara lidmašīnas notriekšana palielina kopējo spriedzi NATO un Krievijas attiecībās, šorīt LTV atzina ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs atzina, ka incidents ir nopietns trieciens Turcijas un Krievijas attiecībām. Pēc politiķa domām, Latvijai kā NATO dalībvalstij ir jāsolidarizējas ar Turciju, taču viņš gribētu redzēt, ka Turcija un Krievija sēžas pie sarunu galda, lai pārrunātu notikušo.

Rinkēvičs atgādināja, ka Turcija jau vairākas reizes bija brīdinājusi Krieviju par gaisa telpas pārkāpumiem un tai ir tiesības aizsargāt savu gaisa telpu. Krievijas puses rīcība, vienpusēji rīkojot uzlidojumus pozīcijām Sīrijā, būtībā provocēja šādu rīcību, uzskata politiķis.

Ministrs tomēr nedomā, ka notikušais būtu pamats krist histērijā un "zīmēt fantastiskus nākotnes scenārijus".

Kā intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes" teica aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), NATO valstis ir solidāras, ka Turcijai bija tiesības aizsargāt savu gaisa telpu. Esot daudz pierādījumu par Turcijas teritorijas pārkāpšanu, ko veikuši Krievijas gaisa spēki.

Kā aģentūrai LETA papildināja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins, aizsardzības ministrs pilnībā piekrīt NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga teiktajam, ka pašlaik svarīgākais ir panākt situācijas deeskalāciju un jāmeklē kopīgi risinājumi, lai šādus incidentus novērstu.

Analizējot šo incidentu, Bergmanis arī velk paralēles ar to, kas regulāri notiek Latvijas robežu tuvumā, kad tām pietuvojas Krievijas kara lidmašīnas, kurām nav ieslēgti atbildētāji un kuras lido bez iesniegta lidojuma plāna. Turcijas piemērs tikai apliecina šādas situācijas nopietnību un to, cik būtiski ir, ka valstis savstarpēji apmainās ar informāciju par savu gaisa kuģu lidojumiem un to maršrutiem.

Kā ziņots, Turcijas gaisa spēki pie Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu, kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpusi tās gaisa telpu.

Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprināja, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs "Su-24", uzsverot, ka lidmašīna neesot pārkāpusi Turcijas robežu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlāk otrdien paziņoja, ka Krievijas lidmašīnas notriekšana pie robežas ar Sīriju atstās nopietnu iespaidu uz Maskavas attiecībām ar Turciju.

Neilgi pēc tam Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka atcēlis savu trešdien paredzēto vizīti Stambulā.

Vienlaikus Lavrovs mudināja Krievijas pilsoņus atturēties no ceļojumiem uz Turciju.