Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Jāvēršas pret bēgļu plūsmu organizētājiem

Migranti pie Ungārijas-Serbijas robežas © scanpix.ee

Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešama kopīga politika bēgļu jautājumā un būtu jāvēršas pret cilvēkiem un grupējumiem, kas organizē bēgļu plūsmas, šorīt LNT sacīja "Vienotības" politiķis, kādreizējais Eiropas Savienības (ES) attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs.

Piebalgs nesniedza skaidru redzējumu, kas ES būtu jādara, lai atrisinātu pašlaik aktuālo bēgļu krīzi. Pēc viņa vārdiem, pašlaik ES esot jādomā, kā sekmīgāk organizēt bēgļu plūsmas un kur veidot bēgļu nometnes, tāpat nepieciešams vienoties par kopīgu migrācijas politiku.

Politiķis atzīmēja, ka pašlaik katrai ES valstij ir sava migrācijas politika, nav kopīgas nostājas, turklāt vēl dažas valstis pārmet citām nekā nedarīšanu bēgļu jautājumā, kas rada eksplozīvas situācijas un nosaka nespēju vienoties.

Piebalgs izteicās, ka tas nav pārsteigums, ka bēgļu jautājums ES nav risināts iepriekšējos gados, jo tas kopumā esot raksturīgi jebkuriem politiķiem - risināt tikai tos jautājumus, kas tieši tobrīd ir sasāpējušies un degpunktā. Viņš gan atzīst, ka agrāk bijis nepieciešams skatīties, kādi bēgļi, kurp un kāpēc iet.

Bijušais komisārs uzsvēra, ka ir jāvēršas pret tiem, kas organizē bēgļu plūsmas, jo tās nav nejaušas un cilvēki tās par naudu organizē.

Pēc Piebalga rīcībā esošajiem datiem, esot vērojamas trīs bēgļu plūsmas uz ES - ap 40% nākot no Balkānu valstīm, un šie cilvēki ekonomisko iemeslu dēļ dodas uz Vāciju, 40% nākot no Sīrijas, un šajā gadījumā migrācija notiekot kara dēļ, bet ap 20% bēgļu nākot no Āfrikas daļas, kur ir lielāka nestabilitāte.