Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

NATO partneri atzinīgi novērtē aizsardzības budžeta pieaugumu

© nato.int

Latvijas aizsardzības budžets nākamgad palielināsies no 1% līdz 1,4% no iekšzemes kopprodukta, kas ir milzīgs solis, kuru ļoti atzinīgi novērtē visi Latvijas partneri NATO, Latvijas Radio sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), atkārtoti sakot "milzīgu paldies" visiem par atbalstu šim lēmumam.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija aktīvi strādā pie tā, lai valsts aizsardzības garantēšanai te būtu lielāka NATO spēku klātbūtne - tāpēc tiek veidots NATO operacionālais štābs, ir panākts ASV lēmums izvietot reģionā smagāku bruņojumu un arī citos virzienos notiek aktīvs darbs.

Jaunais operacionālais centrs, kura oficiāla atklāšana gaidāma vēlāk rudenī, nodrošinās koordināciju starp Latvijas un starpnacionālajām vienībām, lai vajadzības gadījumā sekmīgi organizētu NATO ātrās reaģēšanas spēku izvietošanu Latvijā, mācības u.tml. Puse centra darbinieku būs vietējie kadri, bet otra puse - citu NATO valstu speciālisti.

Austrumeiropas valstis arī nav atmetušas prasību par NATO pastāvīgās brigādes izvietošanu reģionā. Kā stāstīja Bergmanis, sarunas joprojām notiek, konkrētākus lēmumus cerot sagatavot uz nākamo NATO samitu Varšavā.

Tāpat tiek strādāts pie mācību organizēšanas, piemēram, rudenī būs lielas mācības, kurās būs iesaistīts arī Ministru kabinets.