Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika

Koalīcijas spītnieki ir neatlaižami

© F64

Turpinoties ķīviņiem par un ap bēgļu uzņemšanu, pilsoniskā sabiedrība ir sašutusi, ka Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks ir pārāk radikāli noskaņots šajā jautājumā, un prāto, vai arī viņam līdzīgi Rihardam Kolam nevajadzētu atvadīties no šā amata.

Politiskā situācija gan vedina domāt, ka instrumenti nacionāļu savaldīšanai ir izsmelti. Atgādināsim, ka R. Kols zaudēja Ministru prezidentes parlamentārā sekretāra amatu, jo līdz ar Saeimas opozīciju parakstījās zem pieprasījuma, lai Laimdota Straujuma sniegtu paskaidrojumus bēgļu uzņemšanas jautājumā. Savukārt J. Iesalnieks, neskopodamies ar sulīgiem epitetiem un informāciju par citu rietumvalstu neveiksmīgajiem centieniem integrēt migrantus, klaji demonstrē nevēlēšanos pievienoties valdības vairākuma viedoklim. Tomēr politiķi atgādina, ka J. Iesalnieks ir citā statusā un sodīt viņu, atlaižot no amata, ir praktiski neiespējami, ja vien to nerosina pats tieslietu ministrs – Nacionālo apvienību (NA) pārstāvošais Dzintars Rasnačs. Kādas ir ministra domas, Neatkarīgajai noskaidrot neizdevās, jo viņš atrodas ikgadējā juristu konferencē Bīriņu pilī.

Lai atgādinātu Nacionālajai apvienībai, ka valdību veidojošajām partijām jābūt solidārām, varētu atlaist kādu citu NA parlamentāro sekretāru, bet Vienotības ministriem tādu vairs nav. Savukārt Zaļo un zemnieku savienība ir pilnīgi apmierināta ar esošo valdību un koalīcijas partneru savstarpējā ķīviņā iesaistīties negrasās.

Turklāt, lai nomierinātu ar J. Iesalnieka retoriku neapmierinātos, viņu vajadzētu atbrīvot arī no NA satura pārvaldnieka sociālajos tīklos pienākumiem. Taču apvienību viņa sniegums apmierina arī šajā sfērā.

Atņemt NA pārstāvjiem amatus Ārlietu un Eiropas lietu komisijās arī neviens nevēlas, jo tas varētu izraisīt lavīnas efektu visās komisijās un vēl vairāk sašūpot jau tā knapi balansējošo koalīcijas laivu.

J. Iesalnieka un visas NA uzvedības dēļ domnīcas Providus attīstības direktore un rīcībpolitikas analītiķe Marija Golubeva paudusi viedokli, ka Nacionālā apvienība, iespējams, ir vismazāk piemērotā partija bēgļu integrācijas politikas veidošanai.

To, ka NA, kuras ministre Dace Melbārde vada integrācijas politikas izstrādātāju Latvijā – Kultūras ministriju, šā uzdevuma izpildei ir vismazāk piemērota, pētniece pamatoja ar to, ka tieši uz bēgļu jautājuma rēķina šī partija cenšas palielināt savu politisko kapitālu.