Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Valdības stabilitāte neizlēmīgās Vienotības rokās

© F64

Vasarā, kad atvaļinājumu dēļ koalīcijas lemtspēja ir ierobežota, Nacionālā apvienība (NA) gatavojas dot vēl vienu triecienu valdību veidojošā trijnieka stabilitātei.

Tā gatavo pieteikumu Satversmes tiesai, lai apstrīdētu Ministru kabineta lēmumu par 250 bēgļu uzņemšanu. Tomēr iekšējo konfliktu turbulencē mētātā koalīcijas laiviņa vismaz pagaidām negrasās apvelties, tās liktenis atkarīgs no premjeres pacietības mēra.

Jau mēneša sākumā NA pievienojās opozīcijas mēģinājumam izsaukt uz paklāja Ministru prezidenti, lai viņa sniegtu paskaidrojumus par kārtību, kādā notiks bēgļu uzņemšana. Fakts, ka apvienība sabiedrotos bija radusi opozīcijā, maksāja amatu NA pārstāvošajam Rihardam Kolam, kas bija premjeres Laimdotas Straujumas parlamentārais sekretārs.

Kūtrā Vienotība

Kaut arī Vienotība solīja, ka šo gadījumu plašāk iztirzās koalīcijas sēdē, nekas tāds nenotika. Oficiālais skaidrojums – premjere ir komandējumā.

Arī tagad pēc apvienības līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara paziņojuma par pieteikuma gatavošanu Satversmes tiesai neviens nenoliedz, ka šī ir klaja vēršanās pret esošo valdību, taču par sekām šādai rīcībai runāt nevēlas, atliekot smago jautājumu uz vēlāku laiku, kad premjere būs atgriezusies no atvaļinājuma.

«Tas ir bezprecedenta gadījums! Šādas metodes parasti izmanto opozīcija, kurai nav reālu varas instrumentu,» saka Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, bet, jautāta, kāda būs koalīcijas reakcija, viņa atgādina par premjeres atvaļinājumu.

Politiķe uzskata, ka Nacionālā apvienība, izmantojot situāciju, nodarbojas ar lētu populismu, ignorējot to, ka apvienībai ir trīs ministriju portfeļi, kuru turētāji būs tieši iesaistīti bēgļu jautājuma risināšanā.

S. Āboltiņa neizslēdz, ka koalīcijas pacietības vadzis var lūzt, taču nopietnas alternatīvas pašreizējai koalīcijai neesot, tādēļ iespēja par valdības krišanu netiek vērtēta. Tiesa, ja tai būs lemts krist, tad Vienotības kandidāte premjera amatam būs viņa.

Atbildību neuzņemas

«Tas [gāzt vai negāzt valdību] jāizlemj tiem cilvēkiem, kas vēlētos kļūt par Ministru prezidentu,» nevienu nesaucot vārdos, saka Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Pēc viņa domām, pasaulē neesot nevienas valdības, kurā nebūtu atšķirīgi viedokļi ideoloģiskos jautājumos, tādēļ pat iespējamā vēršanās Satversmes tiesā neesot nekas tāds, kas varētu detonēt koalīcijas sabrukšanu. Vismaz NA neesot tajā ieinteresēta.

Deleģējot simtprocentīgu atbildību par valdības stabilitāti koalīcijas partneriem, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) teic, ka esot pilnībā apmierināta ar valdības darbu un piedalīties šajos ķīviņos negrasās.

«Mēs darām savu darbu, mums ir savas atbildības jomas, pret kurām neviens nevēršas, un mūs apmierina gan valdība, gan premjere. [..] Mums šis jautājums nav jāizlemj, tas jādara Vienotībai un Nacionālajai apvienībai,» saka ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, piebilstot, ka neviena no šīm partijām nav gatava tik radikāliem lēmumiem. «Diemžēl tā jau kļūst par valsts problēmu,» viņš papildina.

Ekspluatē situāciju

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka Nacionālā apvienība ļoti labi apzinās, ka pašreizējā situācijā neviens nav gatavs gāzt valdību, tādēļ ikvienu iespēju izmanto, lai vairotu savu popularitāti nacionāli noskaņoto vēlētāju vidū.

«Viņi uzskata, ka koalīcija ir tik ļoti sacementēta, ka ar iekšējo opozicionāru gājieniem izprovocēt koalīcijas maiņu nav iespējams,» saka politologs. Viņš atzīst, ka aizvietot NA ar pašreiz opozīcijā esošajiem spēkiem vismaz aritmētiski ir iespējams, taču uzskata, ka neviena no koalīcijas partijām pagaidām nav ieinteresēta valdības gāšanā.

Tuvākais notikums, kas patiešām var sagraut valdību, ir nākamā gada budžeta veidošana, un šo iespēju nenoliedz arī Vienotības rindās.