Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Noraida iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju

© F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu par marihuānas dekriminalizāciju.

Komisija vienbalsīgi vienojās par šādu lēmuma projektu, bet par to vēl būs jābalso Saeimas sēdē.

Komisijas deputāti šodien, pirms lēmuma pieņemšanas, uzklausīja veselības aprūpes nozares pārstāvjus, kuri pauda argumentus pret šo iniciatīvu. Tāpat tika uzklausīts iniciatīvas pārstāvju viedoklis.

Kā ziņots, šī sabiedrības iniciatīva portālā "manabalss.lv" tika ievietota 2012.gada 23.janvārī. Iepriekš visus 10 373 parakstus par šo iniciatīvu pārbaudīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), norādot, ka 252 parakstītāju personu kodi neatbilst parakstītāja statusam, viens personas kods ir nekorekts, bet vēl trīs personu kodi nav identificēti, jo nav Latvijas piešķirtie. Tāpat tiek norādīts, ka 748 parakstītāji nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Pēc tam Saeimas Prezidijs nodeva šo iniciatīvu izskatīšanai komisijā.

Iniciatīvas pieteicēji aicināja pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods.

Pēc iniciatīvas pārstāvja Donata Blaževiča domām, dekriminalizācija ir efektīvākais veids, kā risināt narkotiku problēmas sabiedrībā, turklāt šo veidu rekomendējot arī Pasaules Veselības organizācija.

"Kopumā ir veikti vairāk nekā 20 000 pētījumu par marihuānu. Daudzos no šiem pētījumiem ir atklājies, kamarihuānai ir ļoti plašs medicīnisks pielietojums un milzīgs potenciāls gan dažādu vieglu saslimšanu, gan ļoti smagu slimību ārstēšanā. Šādu daudzpusību skaidro ar to, ka marihuāna stimulē kanabinoīdu receptorus (CB1, CB2), kas ir atrodami cilvēka ķermenī. Šie receptori ir daļa no, iespējams, svarīgākās fizioloģiskās sistēmas cilvēka ķermenī - endokanabinoīdu sistēmas, kas pamatā atbild par cilvēka veselības uzturēšanu, tostarp arī imūnsistēmas regulēšanu un līdzsvarošanu," iepriekš stāstīja Blaževičs.

Iniciatīvas autors ir Āris Ābele, kurš patlaban no tās tālākas virzīšanas atteicies.

Savukārt Latvijā praktizējošie farmaceiti asi iebilst pret mēģinājumiem legalizēt vai citā veidā atvieglot brīvu narkotisko vielu apriti valstī, turklāt šādas publiskas iniciatīvas virzīšana uz Saeimu saasina jauniešu interesi par vieglajām narkotikām, aģentūru LETA iepriekš informēja biedrības pārstāve Alla Čudovska.