Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

ZZS savu Valsts prezidenta amata kandidātu publiskos 11. maijā

© f64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sava izvēlētā Valsts prezidenta amata kandidāta vārdu publiskos 11.maijā, un, visticamāk, tas būs kāds no jau izskanējušajiem pretendentiem, šorīt intervijā Latvijas Radio pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Šāda vienošanās esot panākta vakar notikušajā ZZS valdes sēdē.

"Es domāju, ka mēs ejam pie sabiedrības ar diezgan atklātām kārtīm. Publiskajā telpā ir nosauktas vairākas mūsu kandidatūras - [zemkopības ministrs Jānis] Dūklavs, [labklājības ministrs Uldis] Augulis, [Jelgavas mērs Andris] Rāviņš, [Liepājas mērs Uldis] Sesks, [aizsardzības ministrs Raimonds] Vējonis un [Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars] Daudze. Ar lielu varbūtību tas kandidāts būs viens no viņiem," sacīja Brigmanis.

Viņš gan piebilda, ka ZZS esot uzrunājusi arī citus iespējamos Valsts prezidenta amata kandidātus, bet izskanējušie esot tie, kuri piekrituši, ka viņu uzvārdus publisko.

Runājot par to, vai un kāpēc politiķiem būtu vai nebūtu jāņem vērā interneta mājaslapā "mansprezidents.lv" aplūkojamais sabiedrības viedoklis par to, kam jābūt nākamajam Valsts prezidentam, Brigmanis vērsa uzmanību, ka šajā portālā paustais nereprezentē visas sabiedrības domas. Turklāt "mums ir svarīgi saprast to, kas primāri patīk ZZS elektorātam," atzīmēja ZZS parlamenta frakcijas vadītājs.

Savukārt pēc tam, kad varas partijām jau būs jāvienojas par vienu prezidenta amata kandidātu, būtu svarīgi atrast kopsaucēju, "lai arī sabiedrība redzētu, ka tās viedoklis tiek nešaubīgi ņemts vērā, un ka tas tomēr ir sabiedrības vairākuma viedoklis," sacīja Brigmanis. Viņš gan atturējās spriest, cik viegli vai grūti būs panākt šādu vienošanos.

Jautāts, vai spraigas koalīcijas partiju sarunas par Valsts prezidenta amata kandidātu varētu liecināt par "plaisām" valdībā, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs pauda ticību, ka tā tas nebūs. "Politiskie spēki, kas veido valdību, pēc uzstādījumiem ir ļoti tuvi, cits citu pazīst, saprot situāciju, kādā mēs esam, un es domāju, ka tas neradīs absolūti nekādu plaisu," intervijā Latvijas Radio sacīja Brigmanis.

Kā ziņots, koalīcijas partijas ir vienojušās, ka nosauks savus Valsts prezidenta amata kandidātus līdz 11.maijam un tad sāks savstarpējas konsultācijas.

Līdz šim savus Valsts prezidenta amata kandidātus ir nosaukušas tikai divas opozīcijas partijas - Latvijas Reģionu apvienība šajā amatā vēlētos redzēt deputātu Mārtiņu Bondaru, bet partija "No sirds Latvijai" - parlamentārieti Gunāru Kūtri.