Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Kūtris gatavs iesaistīties politiskajā tirgū

Bijušais Satversmes tiesas vadītājs gunārs Kūtris uzskata, ka Valsts prezidents jāvēlē tautai. Kamēr tas nav iespējams, viņš pats nolēmis izmēģināt roku politiskajā tirgū un piekrita savas kandidatūras izvirzīšanai valsts augstākajam amatam. Cik veiksmīgs būs šis mēģinājums, rādīs laiks © F64

Cīņā par Valsts prezidenta amatu Latvijas Reģionu apvienības kandidātam Mārtiņam Bondaram parādījies pirmais oficiālais konkurents. Kaut arī ir skaidrs, ka par prezidentu, iespējams, piepalīdzot Saskaņai, vienosies koalīcijas partijas, arī No sirds Latvijai izvirzījusi savu kandidātu valsts augstākajam amatam – bijušo Satversmes tiesas vadītāju Gunāru Kūtri.

Bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vadītā partija savā kopsapulcē, kas notika aizvadītajā sestdienā, sākotnēji pauda vēlmi, lai augstais gods vismaz kandidēt uz Valsts prezidenta amatu tiktu pašai I. Sudrabai, taču viņa savu kandidatūru atsauca par labu G. Kūtrim. No sirds Latvijai uzskata, ka viņš ir tautā atzīts un cienīts, domās nevis par vakardienu, bet par šodienu un par tautas un valsts dzīvi arī pēc pieciem un desmit gadiem.

Partijas kandidāts skaidro, ka sestdienas rītā apsvēris visus «par un pret šajā cīņā» un nolēmis kandidēt uz šo amatu, jo zina, kā to paveikt, kādam jābūt un kā būtu jāuzvedas Valsts prezidentam.

Bijušais tiesnesis ir gatavs iesaistīties arī politiskajā tirgū. Taujāts, vai viņš ir gatavs meklēt atbalstu pie citiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, viņš atbild, ka apzinās, ka tādi ir spēles noteikumi. «Es esmu gatavs runāt ar citām partijām,» sacīja politiķis.

Tagad viņš cer, ka koalīcijas partijas mazāko māsu piemeklētos kandidātus neignorēs un ļaus tiem piedalīties diskusijās ar partiju Saeimas frakcijām. Šādās tikšanās reizēs politiķis vismaz censtos iepazīstināt partijas ar savu redzējumu, ko viņš darītu valsts labā, būdams tās prezidents. Viņš gan necer, ka partijas spēs atbalstīt kāda ārpuskoalīcijas spēka izvirzītu kandidātu, taču pieņem, ka viedokļu apmaiņa par sliktu nenāks.

«Valsti izveidoja tauta, tāpēc tieši tautai ir tiesības izlemt gan savas valsts uzbūvi, gan tās tālāko rīcību. Svarīgākie jautājumi noteikti jānodod tautas izlemšanā (referendumā). Savukārt valsts amatpersonām, nosakot konkrētu kompetenci, jābūt arī noteiktai konkrētai atbildībai par savu rīcību. Esmu jurists un zinu, kā to izdarīt,» ieskicējot savas darbības virzienu pirms 12. Saeimas vēlēšanām, teica G. Kūtris.

Saskaņā ar No sirds Latvijai vairākumu arī G. Kūtris uzskata, ka Valsts prezidents jāievēlē tautai.

«Tautas ievēlēts Valsts prezidents ar plašākām pilnvarām veicinās sabiedrības attīstību un demokrātijas nostiprināšanu Latvijā. Tautas vēlēts prezidents būs nacionālās vienotības simbols. Tas nodrošinās augstāku sabiedrības uzticību, mazinās politisko sašķeltību, cels gan personīgo atbildību, gan atbildību par kopīgiem lēmumiem,» šādu pārliecību pauda partija No sirds Latvijai, partijas kopsapulcē pieņemot rezolūciju Par Valsts prezidentu.

Jau vēstīts, koalīcijas partijas atzinušas, ka vēlas vienoties par vienu kopīgu kandidātu. Taču katra cer, ka veiksmīgākais būs tieši viņu virzītais. Piemēram, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pavēstījis, ka ZZS nāks klajā ar savu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Šā politiskā spēka partiju meklējumi pēc prezidenta kandidāta aizvadītajā nedēļā kļuva skaidrāki. Latvijas Zemnieku savienības valdē kā prezidenta amata kandidāti nosaukti Jānis Dūklavs, Uldis Augulis un Jelgavas mērs Andris Rāviņš. Savukārt Latvijas Zaļā partija apspriešanai pārējiem ZZS veidojošajiem spēkiem apsver iespēju virzīt aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Paredzams, ka ZZS valdē tiks apspriesti trīs kandidāti un spēcīgākais no tiem tiks piedāvāts apspriešanai koalīcijas partneriem.