Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ārlietu ministrija nosoda vardarbību Austrumukrainā

© f64

Latvijas Ārlietu ministrija kategoriski nosoda jauno vardarbības vilni Ukrainas austrumos. Vienlaikus ministrija aicina iespējami drīz sasaukt ārkārtas Eiropas Savienības Ārlietu padomi.

"Kļūst arvien vairāk acīmredzams, ka promaskaviskie teroristiskie grupējumi ar uzbrukumiem Mariopolē un citur Ukrainas austrumos, necilvēciski un ciniski vēršoties pret civiliedzīvotājiem, pilnībā apliecina arī to, ka Krievija nav ieinteresēta konflikta mierīgā noregulējumā," teikts Ārlietu ministrijas sestdien vakarā izplatītājā paziņojumā.

Ministrijas pārstāvji norāda, ka Krievijas izteiktās "miera iniciatīvas" un iesaistīšanās daudzpusējās sarunās, iespējams ir tikai bijusi maska un darbības imitācija.

"Agresijas izraisītājiem ir jāapzinās, ka starptautiskā sabiedrība noteikti un asi reaģēs uz šo konflikta tālāko eskalāciju," uzsver Latvijas Ārlietu ministrija.

Paredzams, ka notikumu attīstību apspriedīs ANO Drošības Padome un Latvija aicina iespējami drīz sasaukt ārkārtas ES Ārlietu padomi.

Kā sestdien mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), viņš šodien sazvanījies ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu, kuram piedāvājis Latvijas atbalstu. Tāpat abi ārlietu ministri vienojušies atjaunot pūles, lai pasludinātu tā dēvētās pašpasludinātās Luhanskas un Doņeckas "tautas republikas" par teroristu organizācijām.

Kā ziņots, ES sestdien nosodīja Mariupoles apšaudi, kurā nogalināti vismaz 27 civiliedzīvotāji, un brīdināja, ka karadarbības eskalācija Ukrainas austrumos ietekmēs ES attiecības ar Krieviju. Eskalācija "neizbēgami novedīs pie tālākas nopietnas attiecību pasliktināšanās starp ES un Krieviju," teikts ES augstākās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, Krievijas finansētās un apbruņotās teroristu bandas Ukrainas austrumos sestdien Mariupoles dzīvojamos rajonus apšaudīja ar reaktīvajām mīnmetēju iekārtām "Grad". Saskaņā ar jaunākajām ziņām nogalināto civiliedzīvotāju skaits sasniedzis 30, bet ievainoto skaits pārsniedzis 90 cilvēkus.

Vēlāk teroristu bandu pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas līderis Aleksandrs Zaharčenko paziņoja, ka sākts uzbrukums Ukrainas valdības spēku kontrolētajai Mariupolei, kā arī uzņēmās atbildību par iepriekš notikušo pilsētas apšaudi.