Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Ždanoka prezidenta Bērziņa izteikumus sauc par homofobiskiem

© f64

Juristiem būtu jāvērtē Valsts prezidenta Andra Bērziņa "homofobiskie izteikumi", kas pausti intervijā "Neatkarīgajai", šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka, kura iepriekš darbojusies Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā.

Kā ziņots, EP deputāte no Nīderlandes Sofija Intvelda iesniegusi jautājumu Eiropas Savienības (ES) Padomei, prasot skaidrot Bērziņa "homofobiskos izteikumus".

Bērziņš intervijā laikrakstam decembra vidū norādīja, ka cilvēku seksuālā orientācija nav publiski jāreklamē.

"Es agrāk nenovērtēju visas šīs sistēmas spēku un ietekmi," sacījis politiķis, tomēr aicinot nevērsties pret seksuālajām minoritātēm, jo, "izrādot nepatiku, mēs viņus tikai atbalstīsim. Viņi teiks: redz, kā mums uzbrūk, nāciet mūs aizstāvēt". Prezidents arī teicis, ka "katrs cilvēks pats izvēlas savu dzīves ceļu un katram arī jāatbild par savu izvēli. Bet šī izvēle nav jāuzspiež pārējiem, un katrā gadījumā tā nav publiski jāreklamē. Šāds ceļš ved uz nekurieni".

Ždanoka, komentējot prezidenta pausto, norādīja, ka minētajos izteikumos nesaskata naida kurināšanu, taču piebilda, ka "šis gadījums, protams, ir jāvērtē juristiem".

Jau ziņots, ka Intvelda sociālā tīkla "Twitter" publiskotajā vēstulē, kura datēta ar 5.janvāri, vaicājusi, vai prezidents atsauks savus izteikumus un publiski apliecinās, ka visiem Eiropas iedzīvotājiem ir vienādas tiesības. Tāpat deputāte jautājusi, vai Latvija kā prezidējošā valsts ES Padomē virzīs pretdiskriminācijas direktīvas izskatīšanu.

Savukārt prezidenta preses padomniece Līga Krapāne, vaicāta, vai Bērziņš atsauks savu teikto, norādīja, ka "prezidenta viedoklis intervijā ir noformulēts precīzi un korekti". "Prezidents savu viedokli nav mainījis," rezumēja Krapāne.

Intvelda jau iepriekš nosodījusi Romas katoļu garīdzniekus Latvijā par likumu un cilvēktiesību neievērošanu.