Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Lielākais bezdarba pabalsts 5782 eiro, māmiņalga teju 6000

© f64

Šogad lielākie pabalsti no sociālās apdrošināšanas budžeta piešķirti diviem cilvēkiem – vienai personai izmaksāts bezdarbnieka pabalsts 5782 eiro mēnesī, savukārt otrs maksimālais pabalsts izmaksāts jaunajam vecākam – 5983 eiro mēnesī, liecina Neatkarīgās apkopotā informācija pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem.

Ja nebūtu pabalstu ierobežojumu, tad šīs personas ik mēnesi varētu saņemt virs 10 000 eiro. Tiesa, personu ar tik lielu pabalstu īpatsvars ir ļoti neliels.

Arī neraugoties uz pabalstu ierobežojumu atcelšanu no nākamā gada, kas daudzus biedē ar it kā desmitiem tūkstošu eiro lieliem pabalstiem, kurus nu varēs saņemt, pabalstu tādā apmērā vairs nebūs, jo ir noteikti sociālo iemaksu griesti.

Dienā divsimt eiro

Lielākais bezdarbnieka pabalsts, kas aprēķināts šogad, bijis 11 253 eiro mēnesī, taču šī persona reāli varēja saņemt 5872 eiro ierobežojumu dēļ, savukārt maksimālais vecāku pabalsts piešķirts 10 984 eiro mēnesī, bet konkrētajai personai izmaksāts 5983 eiro mēnesī. Lielākie izmaksātie pabalsti 2013. gadā bija nedaudz mazāki – 4830 eiro mēnesī bezdarbnieka pabalsts, 3979 eiro vecāku pabalsts.

Lieli bijuši arī slimību, paternitātes un maternitātes pabalsti, taču, tā kā tos piešķir uz dažādiem periodiem (ne uz mēnešiem), ir apgrūtināta iespēja izrēķināt, cik ir lielākie šogad izmaksātie pabalsti slimošanas vai grūtniecības laikā. Tomēr ir pieejami dati par pabalsta lielumu dienā, un arī tie ir gana iespaidīgi. Lielākās summas maksātas slimības pabalstam. Maksimālais piešķirtais slimības pabalsts bez ierobežojuma šogad bijis 577 eiro dienā – konkrētajam cilvēkam, piemērojot ierobežojumu, izmaksāti 296 eiro dienā. Maksimālais maternitātes pabalsts (šo pabalstu piešķir divus mēnešus pirms un divus pēc dzemdībām) aprēķināts 350 eiro dienā bez ierobežojuma, savukārt izmaksāts 191 eiro dienā.

Lielākais paternitātes pabalsts (to var saņemt tēvs par desmit atvaļinājuma dienām) bija 431 eiro dienā bez ierobežojuma, viņam reāli izmaksāts 232 eiro dienā, tātad par desmit dienām 2320 eiro.

Ierobežojumi nav griesti

Sociālās apdrošināšanas pabalstu aprēķināšana un izmaksa saistītas ar katra konkrēta cilvēka algu un no tās veiktajām sociālajām iemaksām – jo lielākas sociālās iemaksas, jo bezdarba vai slimības gadījumā lielāks pabalsts. Vēl līdz šāgada beigām saskaņā ar 2009. gadā pieņemtu likumu ir spēkā pabalstu ierobežojumi izmaksājamam maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstam – ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 32,75 eiro dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 32,75 eiro un vēl 50 procentu no summas, kas pārsniedz šos 32,75 eiro. Līdzīga sistēma ir arī slimības un bezdarba pabalstam – ja aprēķinātā pabalsta apmērs pārsniedz 16,38 eiro dienā, izmaksājamā pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 16,38 eiro un 50 procentu no summas, kas pārsniedz 16,38 eiro. Tas nozīmē, ka ierobežojumi paši par sevi samazina pabalsta apmēru, ko cilvēks var saņemt, bet nenosaka nekādus griestus, jo 50 procentu var būt jebkādas summas.

Strīdīgie iemaksu griesti

Labklājības ministrijā Neatkarīgajai skaidro, ka no 2015. gada valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu maksimumu jau regulēs iemaksu griesti, jo pārsvarā gadījumu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstam aprēķina periods nav ilgāks par gadu. Nākamajam gadam sociālo iemaksu griesti (maksimālais apmērs, no kura jāmaksā sociālās iemaksas) būs 48 600 eiro. Aprēķinot pabalsta apmēru, kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga nedrīkst pārsniegt 1/365 daļu no valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta gada maksimālā apmēra, kāds ir spēkā pabalsta pieprasīšanas dienā. Tiesa, arī šogad ir noteikti sociālo iemaksu griesti, tomēr saistībā ar pabalstu aprēķinos nepieciešamajiem periodiem reāli šo griestu ietekmi sajutīs nākamā gada pabalstu saņēmēji. 2013. gadā Latvijā bija 4293 sociāli apdrošināti cilvēki (0,4%), kuriem iemaksu algu summa gadā bija virs 48 600 eiro. Diskusijas par sociālo iemaksu griestu noteikšanu nekad nav rimušās, kādu laiku šādi griesti nebija noteikti, taču tagad atjaunoti un pašlaik tos izmanto kā pabalstu izmaksu ierobežojošu instrumentu, tomēr tas ļauj cilvēkiem ar augstiem ienākumiem nemaksāt sociālās iemaksas no visas algas.

***

Lielākie izmaksātie pabalsti 2014. gadā

Kopš 2014. gada 1. janvāra ir spēkā arī sociālo iemaksu griesti

Līdz 2014. gada 31. decembrim ir spēkā arī sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojumi

Bezdarbnieku pabalsts

Maksimālais piešķirtais apmērs bez ierobežojuma mēnesī (to persona saņemtu, ja nebūtu noteikti ierobežojumi) 11 253,30 eiro

Maksimālais piešķirtais apmērs mēnesī ar ierobežojumu un reāli izmaksātais 5872,50 eiro

Vecāku pabalsts

Maksimālais piešķirtais apmērs bez ierobežojuma mēnesī (to persona saņemtu, ja nebūtu noteikti ierobežojumi) 10 984,53 eiro

Maksimālais piešķirtais apmērs ar ierobežojumu mēnesī un personai reāli izmaksātais 5983,52 eiro

Slimības pabalsts

Maksimālais piešķirtais apmērs bez ierobežojuma dienā (to persona saņemtu, ja nebūtu noteikti ierobežojumi) 577,12 eiro

Maksimālais piešķirtais apmērs ar ierobežojumu dienā un personai reāli izmaksātais 296,75 eiro

Avots: Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/12/16/lielakais-pabalsts-6000eiro