Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Izveido parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar "Citadeles" pārdošanu

© f64

Saeima šodien nolēma izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar bankas "Citadele" pārdošanu.

Komisija izveidota, lai izvērtētu valstij piederošo 75% bankas "Citadele" akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijus, akciju pārdošanas līgumā ietvertos noteikumus, izdevumus pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

"Valdībai steigā pārdodot banku "Citadele", ir radīti nosacījumi, kad Latvijas valsts nespēj ietekmēt bankas pārdošanas cenu, proti, valsts var nesaņemt pat jau iepriekš izskanējušos 74 miljonus eiro. Tas vēl vairāk pastiprina aizdomas par korupciju darījumā," iepriekš norādījis viens no komisijas izveidošanas iniciatoriem Andrejs Elksniņš (S).

Pēc politiķa domām, bankas pārdošanas līgumā ir nosacījumi, ka bankas cena būs atkarīga no kredītportfeļu kvalitātes novērtējuma un citiem parametriem, kas ir atkarīgi no jauno akcionāru grāmatvedības. Tātad "Citadeles" cena varot samazināties pat par desmitiem miljonu eiro.

Par parlamentārās komisijas izveidi parakstījušies deputāti Ringolds Balodis (NSL), Gunārs Kūtris (NSL), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Andrejs Elksniņš (S), Arvīds Platpers (NSL), Aivars Meija (NSL), Romāns Mežeckis (NSL), Arturs Kaimiņš (LRA), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Inguna Sudraba (NSL), Silvija Šimfa (NSL), Ņikita Ņikiforovs (S), Ivans Klementjevs (S), Jūlija Stepaņenko (S), Jānis Urbanovičs (S), Jānis Tutins (S), Sergejs Potapkins (S), Raimonds Rubiks (S), Sergejs Mirskis (S), Boriss Cilevičs (S), Vladimirs Nikonovs (S), Mihails Zemļinskis (S), Zenta Tretjaka (S), Sergejs Dolgopolovs (S), Valērijs Agešins (S), Jānis Ādamsons (S), Ivars Zariņš (S), Vitālijs Orlovs (S), Artūrs Rubiks (S), Ivans Ribakovs (S), Igors Pimenovs (S), Regīna Ločmele-Luņova (S), Marjana Ivanova-Jevsejeva (S) un Andrejs Klementjevs (S).

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Privatizācijas aģentūra un "Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs un vadītājs Tims Kolinss parakstīja līgumu par bankas "Citadele" 75% akciju pārdošanu "Ripplewood" kopā ar 12 starptautisku investoru grupu. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka arī turpmāk būs 25% bankas akciju īpašniece.

5.novembrī parakstītais līgums paredz valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un "Ripplewoods Advisors LLC" par 74 miljoniem eiro. Pārdošanas cena gan var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz šā gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

Līgums paredz, ka "Ripplewood" un investoru grupa nedrīkstēs pārdot banku vismaz divus gadus.