Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Grībauskaite: Par "Lukoil" naudu tiek finansēta militārā agresija Eiropā

© scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite vēlreiz stingri iebildusi pret šovasar Seimā pieņemtajiem, bet viņas bloķētajiem konkurences likuma grozījumiem, ko parlaments ceturtdien gatavojas izskatīt atkārtoti.

Viņa norādījusi, ka grozījumi, kas par rupjiem konkurences likuma pārkāpumiem paredzēja naudassodu līdz 150 000 litu (43 500 eiro), būtu īpaši izdevīgi Krievijas kompānijai "Lukoil", pret kuru šobrīd norisinās tiesāšanās.

"Par "Lukoil" naudu tiek finansēta Kremļa militārā agresija Eiropā," prezidente uzsvērusi intervijā Lietuvas Radio.

"Priekšlikums, kuru es bloķēju, paredzēja nevis mīkstināt, bet desmitkārtīgi samazināt naudassodus. Paturot prātā, ka šobrīd norisinās tiesu strīdi "Lukoil" sakarā, mēs atklāti sakām, ka šis grozījums bija domāts tieši uzņēmumam "Lukoil"," viņa paziņojusi. "Tie, kas piedāvājuši šos grozījumus, ir gatavi finansēt tankus, kuri var parādīties pie mūsu robežām vai arī jau tur atrodas."

Pēc Grībauskaites teiktā, Lietuvai, tāpat kā visai Eiropai, jācīnās par godīgu konkurenci, bet "daļa Seima deputātu piemirsuši, ka tas vajadzīgs visai Lietuvai, tās nākotnei un ka šobrīd atbalstīt lielās Krievijas kompānijas intereses nozīmē vērsties pret Lietuvas nacionālo drošību".

"Tādēļ es ļoti kritiski vērtēju šo grozījumu autorus un ļoti ceru, ka viss Seims ņems vērā manu veto, šos manus argumentus, vēlreiz padomās un sapratīs, kādā ģeopolitiskajā situācijā mēs esam," viņa sacījusi, atgādinot, ka pat Amerikas Savienotās Valstis kompānijai "Lukoil" noteikušas sankcijas tieši tādēļ, ka tā investē militārajā rūpniecībā.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs, vērtējot prezidentes teikto, radiostacijai "Žiniu radijas" norādījis, ka nevēlas atsevišķi izcelt nevienu kompāniju, bet arī pats nepiekrīt minētajiem grozījumiem un uzskata, ka parlamentam būtu jāatbalsta prezidentes veto.