Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Bērziņš ar Obamu diskutēs par Baltijas drošību

© f64

Valsts prezidents Andris Bērziņš rīt, 3.septembrī, gaidāmajā tikšanās reizē ar ASV prezidentu Baraku Obamu diskutēs par Baltijas drošību un transatlantiskajām saiknēm starp Eiropu un ASV.

Gatavojoties rīt Igaunijas galvaspilsētā Tallinā plānotajām Baltijas valstu prezidentu sarunām ar Obamu, kā arī gaidāmajam NATO samitam, Bērziņš šodien tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) un aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS).

Tikšanās laikā amatpersonas bija vienisprātis, ka Baltijas valstu prezidentu tikšanās ar ASV augstāko amatpersonu tieši pirms NATO samita Lielbritānijā ir ļoti nozīmīgs fakts, kas ir apliecinājums ASV aktīvajai pozīcijai attiecībā uz stratēģisko partnerību, it īpaši drošības politikas jautājumos.

"Drošība vienmēr ir bijusi un paliek Latvijas-ASV partnerības stūrakmens. Latvija ir paudusi un paudīs atbalstu ASV centieniem un nozīmīgajai rīcībai, konsolidējot stingru starptautisko nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā," uzskata prezidents.

Tāpat amatpersonas bija vienisprātis, ka gaidāmā NATO samita viens no Baltijai nozīmīgākajiem jautājumiem saistīsies ar ASV vadošo lomu, nodrošinot redzamu militāru klātbūtni Baltijas reģionā un tieši Latvijā - uz sauszemes, gaisā un jūrā - tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Militārā klātbūtne tiek definēta kā regulāras militāras mācības sabiedroto spēku rotācijas kārtībā Baltijas reģionā un Polijā, kā arī atsevišķu komandstruktūru izveidošana.

Tikšanās laikā ar ASV prezidentu notiks arī diskusijas par Baltijas-ASV kiberdrošības partnerības jautājumu, ES-ASV Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) nolīguma sarunu veicināšanu, transatlantiskajām saiknēm starp Eiropu un ASV enerģētikas jautājuma nostiprināšanā, kā arī ekonomikas attīstības un labas pārvaldības veicināšana ES Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā, kas būs galvenā prioritāte Latvijas prezidentūras laikā Eiropas Savienības (ES) Padomē 2015.gada pirmajā pusē.