Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

Krievija "draud" Polijai

© Scanpix/AFP

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Polijas lēmums neļaut Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnai šķērsot Polijas gaisa telpu, nepaliks bez atbildes,vēsta BBC News.

Polija piektdien liedza ielidot savā gaisa telpā Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu lidmašīnai, viņam atgriežoties no Slovākijas, kur ministrs uzturējās par godu 70.gadskārtai kopš slovāku sacelšanās Otrā pasaules kara laikā. 

Pēc Krievijas lidmašīnas «Tu-154» pacelšanās no Banska Bistricas lidlauka piloti saņēma ziņu no dispečeriem, ka Polija liedz savu gaisa telpu Krievijas ministra lidmašīnai.

Kā skaidroja Polijas pārstāvji, Šouigu lidmašīna bez paskaidrojuma pēkšņi mainījusi reisa statusu, paziņojot, ka tas ir armijas reiss.

Lidmašīnai nācās veikt krasu pagriezienu un nosēsties Bratislavas lidostā.

Krievija šādu Polijas rīcību nodēvējusi "par rupju starptautisko normu un ētikas pārkāpumu", bet kontekstā ar Slovākijā notiekošajām svinībām, kā "zaimojošu triku pret vēsturisko atmiņu, un to cilvēku nopelniem, kuri izglāba Eiropu no fašisma."

Aizlidot no Bratislavas Šoigu varēja tikai pēc tam, kad lidmašīnas reisam tika noteikts iepriekšējais statuss - civilais lidojums.

"Šādi lidojumi notiek regulāri un tagad lidmašīnai ir oficiāla atļauja šķērsot Polijas gaisa telpu," norādījis Polijas aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Petrs Valateks.

Valateks arī skaidroja, ka armijas lidmašīnu reisi ir jāsaskaņo 72 stundas pirms lidojuma, bet Šoigu reiss sākotnēji, ka jau minēts, tika pieteikts kā civilais lidojums.