Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Spānija nebloķēs Dombrovska kandidatūru Eiropadomes priekšsēdētāja amatam

© F64

Saistībā ar Latvijas ekspremjera, pašreizējā Eiropas Parlamenta (EP) deputāta Valda Dombrovska (V) pagājušā gada izteikumu interpretāciju par Katalonijas neatkarības atzīšanu Spānija negrasās likt šķēršļus viņam ieņemt nozīmīgu amatu Eiropadomē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā Spānijas Ārlietu un sadarbības ministra Hosē Manuelu Garsiju-Margaljo vēstule ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V).

Vēstulē, kura datēta ar 24.jūliju, norādīts, ka informācija, kas jūlijā publicēta kataloņu laikrakstā "Avui", kurā pausts, ka Spānija bloķēs Dombrovska kandidatūru Eiropadomes priekšsēdētaja amatam, ir nepatiesa.

Tāpat vēstulē uzsvērts, ka Spānijas valdība un tās vadītājs Eiropas Savienības (ES) institucionālās atjaunošanas procesā balstās vienīgi savos kritērijos un neesot nekāda veida manevru vai veto attiecībā uz Dombrovska centieniem ieņemt amatu.

LETA jau vēstīja, ka pagājušā gada septembrī kataloņu sabiedriskā ziņu aģentūra CNA vēstīja, ka Dombrovskis paudis netiešu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem. Vēlāk Spānijas ārlietu ministrs Hosē Manuels Garsija-Margaljo izsaucis uz konsultācijām Latvijas vēstnieku Spānijā Jāni Eichmani, kurš tikšanās laikā norādījis uz Dombrovska intervijas tendenciozu interpretāciju.

"Mūsu ziņa bija precīza. Mēs pilnīgi noteikti neinterpretējām Latvijas Ministru prezidenta sacīto. Mēs rakstā publicējām precīzus citātus no intervijas, un to var redzēt gan video, gan dzirdēt audio ierakstā," sarunā ar aģentūruLETA apgalvoja kataloņu ziņu aģentūras pārstāve Laura Pusa.

""Latvijas premjerministrs teica to, ko teica, un viņš neņem savus vārdus atpakaļ." To mums atbildēja viņa preses sekretārs, kad mēs viņam zvanījām pēc vēstnieka tikšanās ar ārlietu ministru Madridē. Tāpat viņš nesūdzējās par mūsu rakstu, jo, kā jau teicu, tas bija profesionāli uzrakstīts ar precīziem citātiem, kurus var pārbaudīt video," uzsvēra Pusa.

"Un tas, ko Dombrovskis atbildēja, kad viņam pajautāja, vai Latvija atzītu neatkarīgu Kataloniju, bija: "Teorētiski, ja process ir leģitīms, kāpēc ne?" Un viss," noteica Pusa.

Jau ziņots, ka Dombrovskis varētu ieņemt Eiropadomes priekšsēdētāja, vai komisāra amatu, kas saistīts ar ekonomikas un finanšu jomām. Sarunā ar aģentūru LETA deputāts iepriekš norādīja, ka tiek izskatītas dažādas versijas par Eiropas Komisijas (EK) iespējamo sastāvu, taču runāt par konkrētiem amatiem esot pāragri, jo EK nākamais prezidents Žans Klods Junkers gatavo priekšlikumus jaunām komisāru kompetenču jomām.

Vaicāts, vai būtu gatavs ieņemt ES finanšu sistēmas pārrauga amata vietu, Dombrovskis tolaik atgādināja, ka viņa interešu sfērā ietilpst ekonomikas un finanšu jomas, taču nenoliedza šādu iespēju.

"Teorētiski par to varētu runāt," atzina Dombrovskis.