Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika

ASV Pārstāvju palāta nobalso par Obamas iesūdzēšanu tiesā

© scanpix

Republikāņu kontrolētā ASV Pārstāvju palāta trešdien nobalsoja par prezidenta Baraka Obamas sūdzēšanu tiesā, apsūdzot viņu pilnvaru pārkāpšanā, parakstot veselības aprūpes sistēmas reformu likumu.

Likums tika pieņemts ar 225 balsīm par un 201 pret, kongresmeņiem balsojot stingri pēc partijas piederības un tas ļaus palātas juristiem sagatavot dokumentus prasības iesniegšanai tiesai.

Sagaidāms, ka prasībā tiks apgalvots, ka Obama pārkāpis savas izpildvaras pilnvaras, veicot vienpusējas izmaiņas likumā. Republikāņi apgalvo, ka pagarinot dažu likuma pantu spēkā stāšanās laiku un atļaujot dažādus izņēmumus, Obama ir apgājis Kongresu, pārkāpjot konstitūciju.

Republikāņi ir vairākkārt sūdzējušies par Obamas vienpusējo rīcību savu plānu virzīšanai, izdodot rīkojumus dažādos jautājumos, sākot no imigrācijas politikas līdz viendzimuma pāru partneru pabalstiem.

Demokrāti centienus iesūdzēt Obamu tiesā kritizējuši kā politiski motivētu nodokļu maksātāju resursu šķērdēšanu, kamēr Kongress nav spējis rīkoties daudz aktuālākos jautājumos.

"Tas ir slēpts prezidenta impīčmenta mēģinājums," sacīja demokrātu pārstāve no Teksasas štata Šeila Džeksone-Lī.