Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika

Ukrainā ieradusies Nīderlandes armijas policija

© Scanpix/AFP

Ukrainas pilsētā Harkovā ieradušies 40 Nīderlandes armijas policijas pārstāvju, kur tie kopā ar Austrālijas policistiem dosies uz notriektās Malaysia Airlines lidmašīnas katastrofas vietu, vēsta BBC News.

Policija ieradusies bez bruņojuma.

Apmēram 90 Austrālijas policisti jau izvietoti Eiropā, lai piedalītos plānotajā starptautiskajā misijā notikuma vietas nodrošināšanai un bojāgājušo mirstīgo atlieku atgūšanai.

Austrālija uz Nīderlandi nosūtīs 190 policistu un nelielu skaitu karavīru.

Ukrainas varasiestādes norāda, ka separātisti cenšas slēpt katastrofas pierādījumus.

 No katastrofas brīža jau pagājusi nedēļa, lai arī liela daļa katastrofas upuru mirstīgo atlieku jau nogādātas Nīderlandē, tomēr  pilnīga un objektīva izmeklēšana vēl nav uzsākta. Katastrofas vieta arī netiek apsargāta.

"Vakar Austrālijas amatpersonas atkal piekļuva avārijas vietai. Rajonā ir nesavāktas ķermeņu daļas. Un nesavākto ķermeņu daļu esamība par daudz svarīgāku padara starptautiskas vienības nosūtīšanu uz rajonu. Tā, es uzsveru, ir humāna misija. Citi, ja vēlas, var iesaistīties Austrumeiropas politikā, mūsu vienīgās rūpes ir savākt mūsu bojāgājušos un atvest viņus mājās," šodien paziņojis Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots.

Lielākā daļa no katastrofā bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi, tomēr lidmašīnā bija arī 28 austrālieši.

BBC norāda, ka sestdien transporta lidmašīnas izvedīs no pilsētas visas lidmašīnas katastrofas upuru mirstīgās atliekas. Tās tiks nogādātas Nīderlandē atpazīšanai.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Austrumukrainā virs Maskavas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētās teritorijas tika notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem. Lidmašīna atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru.

Lidmašīnu notriekusi raķete, kuru no zenītraķešu iekārtas "Buk" izšāvušas krievu algotņu bandas sadarbībā ar Krievijas armiju, uzskata Ukrainas varasiestādes.

Kijeva un Rietumi Austrumukrainas destabilizācijā vaino Krieviju, kas robežu ļauj šķērsot krievu algotņiem un apgādā viņus ar ieročiem, arī ar smago bruņojumu.