Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Politika

CVK reģistrē "Saskaņas" kandidātu sarakstu 12.Saeimas vēlēšanām

© F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien reģistrēja sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" kandidātu sarakstu, kas ir otrais 12.Saeimas vēlēšanām iesniegtais saraksts, aģentūrai LETA pastāstīja vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

"Saskaņas" saraksts reģistrēts visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos - Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Partijas sarakstā kopumā pieteikts maksimālais deputātu kandidātu skaits - 115.

"Saskaņa" ir otrā partija, kas iesniegusi savu kandidātu sarakstu 12.Saeimas vēlēšanām. Citas partijas savus sarakstus pagaidām nav iesniegušas.

Pirmā savu sarakstu iesniedza partija "Suverenitāte", un to CVK reģistrēja 18.jūlijā. Tātad līdz šodienai Saeimas vēlēšanām reģistrēti divi kandidātu saraksti un 158 deputātu kandidāti.

Pēc kandidātu sarakstu reģistrēšanas CVK to nosūta pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram. Šīm iestādēm jāpārbauda, vai visi sarakstā pieteiktie deputātu kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un vai uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem kandidēšanas ierobežojumiem.

Pēc kandidātu sarakstu reģistrēšanas tos vairs nevar atsaukt, un grozījumus tajos drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem saņemti atzinumi vai tiesas spriedumi, ka kandidāti neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, vai izdarīt tehniska rakstura labojumus.

Saeimas vēlēšanās kandidātu saraksti tiek numurēti. Sarakstu numurus nosaka izlozē, bet lozes tiek vilktas kandidātu sarakstu reģistrēšanas secībā. Kandidātu sarakstu numuru izloze plānota 8.augustā. Savukārt deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 12.Saeimas vēlēšanām turpināsies līdz 5.augustam.

Kā ziņots, "Saskaņas" sarakstu līderi 12.Saeimas vēlēšanās ir deputāti Jānis Urbanovičs, Andrejs Elksniņš, Ivars Zariņš un Valērijs Agešins, kā arī bijušais LPP/LC politiķis Krišjānis Peters.

Rīgā aiz Urbanoviča sarakstā seko Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs, bijušais Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs, kā arī parlamentārieši Boriss Cilevičs un Sergejs Mirskis.

Vidzemē, kur ar pirmo numuru startēs Zariņš, saraksta priekšgalā ir arī Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs, bijušais deputāts, tagad Ostu asociācijas vadītājs Kārlis Leiškalns, kā arī parlamentārieši Jānis Ādamsons un Aleksandrs Sakovskis.

Latgalē ar pirmo numuru startēs Elksniņš, bet aiz viņa seko Saeimas deputāti Jānis Tutins un Ivans Ribakovs, kā arī "Rīgas ūdens" valdes loceklis Vitālijs Aizbalts un parlamentārietis Raimonds Rubiks.

Zemgalē saraksta līderis ir Peters, otrais numurs ir deputātam Vitālijam Orlovam, tāpat saraksta augšgalā ir arī Rīgas Brīvostas valdes loceklis Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts Valentīns Grigorjevs un Aizkraukles domes deputāts Nikolajs Sokols.

Kurzemē aiz Agešina startēs Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Raimonds Rublovskis, jurists, Saeimas deputāta palīgs Indulis Jankovskis, "Ventamonjaks servisa" Ražošanas-tehnoloģiskās daļas dispečers Aleksejs Medvedevs, kā arī Liepājas domes deputāts Romans Miloslavskis.