Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Politika

Ukrainā atkāpjas premjerministrs, izjūk parlamenta koalīcija

© Scanpix/AFP

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks 24. jūlijā Augstākās Radas sēdē paziņojis par atkāpšanos no amata, vēsta Unian.

"Šī varbūt nav labākā valdība valsts vēsturē, bet tā darīja visu ko varēja un kā mācēja," norādījis Jaceņuks.

Savu lēmumu pamatojot ar valdošās koalīcijas izjukšanu un to, ka tiek bloķētas valdības iniciatīvas.

"Es paziņoju par atkāpšanos no amata koalīcijas izjukšanas un valdības iniciatīvu bloķēšanas dēļ," parlamenta plenārsēžu zālē paziņoja premjers.

Koalīcijas izjukšanas rezultātā premjeram ir vai nu jāatkāpjas, vai arī jāizveido jauna koalīcija. Jaunu koalīciju viņš nav varējis veidot, jo tajā būtu jāiesaista bijušie komunisti un gāztā prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas cilvēki, paskaidroja Jaceņuks.

Par Ukrainas pagaidu premjeru iecelts līdzšinējais vicepremjers un reģionālās attīstības ministrs Volodimirs Groismans, pavēstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Vienlaikus šodien par parlamenta koalīcijas laušanu paziņoja  Augstākās Radas spīkers Aleksandrs Turčinovs.

Turčinovs sēdē norādījs, ka 27. februārī tika paziņota koalīcijas Eiropas izvēle nodibināšana, kurā ietilpa 262 deputāti. Tā kā šodien plenārsēdē par savu aiziešanu no koalīcijas paziņojušas frakcijas "Udar" un "Brīvība" un viņiem pievienojušies vēl 19 deputāti.  Koalīcijas  Eiropas izvēle pastāvēšana Augstākajā Radā ir izbeigta, paziņoja Turčinovs.

 Ukrainas prezidents Petro Porošenko gan uzsvēra, ka koalīcijas likvidēšana nevar traucēt parlamenta darbu. Taču ņemot vērā Ukrainas konstitūciju tuvāko 30 dienu laikā ir jāizveido jauna koalīcija, citādi prezidentam ir jāatlaiž parlaments un jānozīmē jaunas tā vēlēšanas.

Ja 30 dienu laikā netiks izveidota jauna valdība, prezidents Petro Porošenko var izsludināt jaunas parlamenta vēlēšanas.

Porošenko solījis, ka vēlēšanas notiks jau šogad. Sagaidāms, ka Ukrainas pilsoņi pie vēlēšanu urnām dosies 26.oktobrī.