Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika

Vai Ozoliņš reformēs Repšes partiju?

© f64

Politiskajās aizkulisēs tiek baumots par drīzu milžu cīņu starp trim spēcīgām personībām — bijušo hokejistu Sandi Ozoliņu, ekspremjeru Einaru Repši un kādreizējo Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Mārtiņu Bondaru.

Ilze VEĢE

Pirmsvēlēšanu laiks iesācies ar spēcīgiem satricinājumiem gan Saeimas partijām, gan spēkiem, kas rudenī vēl tikai mēģinās iekarot politisko Olimpu. Nopietnās pārdomās šobrīd slīgst Nila Ušakova vadītā Saskaņa, kam 12. Saeimas vēlēšanas var nest nepatīkamus pārsteigumus. Iekšējie konflikti un sāncensība nomāc arī partiju Vienotība. Taču viena no lielākajām intrigām šobrīd saistās ar Einara Repšes vadīto partiju Latvijas Attīstībai un baumām par to, ka milzis uz māla kājām drīz kritīs.

Repšes kapacitāte izsmelta

Aptaujājot partijai Latvijas Attīstībai tuvu stāvošus cilvēkus, var secināt, ka runām par sazvērestību pret E. Repši ir vairāki argumenti.

Pirmkārt, bijušā hokejista Sanda Ozoliņa pietuvošanās aktīvajai politikai tiek uztverta kā nopietna politisko spēku pārbīde un raisa milzīgu saspringumu. Kā zināms, S. Ozoliņš pirms neilga laika iestājies sabiedriskajā organizācijā, kas tehniski uzskatāma par partijas Latvijas Attīstībai fārmklubu. Otrkārt, ilggadējais E. Repšes atbalstītājs un līdzgaitnieks, uzņēmējs Valērijs Belokoņs ir paziņojis par izstāšanos no biedrības Latvijas nākotnes forums, kas starp rindām nozīmē arī naudas plūsmas apsīkumu un E. Repšes ietekmes mazināšanos. Treškārt, vājie rezultāti Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir likuši kritiski izvērtēt E. Repšes spējas piešķirt organizācijai uzrāvienu, kas to varētu ievest Latvijas politikas elitē. Un šajā kontekstā arvien biežāk izskan norādes, ka partijā Latvijas Attīstībai ir sākusies iekšējā gruzdēšana, meklējot citus idejiskos līderus. Politologs Filips Rajevskis uzsver, ka baumas par S. Ozoliņa gatavību ar elkoņiem izgrūstīt E. Repši pagaidām ir tikai minējumi, taču tas nemazina objektīvu faktu, proti: „Einars Repše ir pārvērties par svara bumbu, kas partiju nevis ceļ spārnos, bet gremdē.”

Joprojām domā

Pats E. Repše no jebkādiem komentāriem atsakās, vien norādot, ka atrodas ārpus Latvijas.

Arī S. Ozoliņš par savu tālāko darbību izsakās izvairīgi. Intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei bijušais hokejists vairākkārt uzsver — pagaidām viņš darbojas tikai biedrībā un joprojām nav teicis galavārdu par iestāšanos partijā. S. Ozoliņš arī neslēpj, ka viņa pievēršanās sabiedriskajai dzīvei ir bijusi vēlme mācīties un pierādīt sevi. Lai gan politisko jaunpienācēju nesavtīgajiem mērķiem ir grūti noticēt, tomēr vairāki politikai tuvu stāvoši cilvēki apliecina — S. Ozoliņš patiešām neesot politiskās konjunktūras samaitāts, viņam neesot aizmugurisko shēmu. Viņš alkst līdzdarboties un pierādīt sevi. Politikai tuvu stāvoši cilvēki S. Ozoliņu raksturo kā cilvēku, kas apveltīts ar dabas dotu talantu. Viņš ieklausoties cilvēkos, nevienu viedokli uzreiz nenoraida, cenšas saliedēt.

Saruna ar Sandi Ozoliņu

Partijām ir pēdējais laiks izveidot Saeimas vēlēšanu sarakstus. Vai Latvijas Attīstībai ir noteikusi termiņu, līdz kuram tiek gaidīts jūsu lēmums par iestāšanos partijā?

Nē.

Vai neizjūtat spiedienu? Tomēr — par jūsu „jāvārdu” tiek solīts pirmais numurs jebkurā reģionā.

Nē, savās izvēlēs esmu pilnīgi brīvs. Es šobrīd krāju pieredzi. Nevēlos būt tukša izkārtne, fotogrāfija uz vēlēšanu plakāta. Nemeklēju 15 minūšu slavu. Mans pašmērķis nav tikt ievēlētam Saeimā. Ja tāds būtu mans uzstādījums, tad es būtu izvēlējies kādu citu, lielāku partiju, kas man garantētu iekļūšanu parlamentā. Ja tā jutīšos, varu iestāties partijā jau tūlīt, bet tik pat labi — decembrī vai martā. 12. Saeimas vēlēšanas man nav nekāds gala termiņš.

Kāds šobrīd ir jūsu mērķis?

Es strikti nodalu biedrību no partijas. Pagaidām es cenšos saprast procesus, vēroju kā tiek pieņemti lēmumi. Principā es izzinu pats sevi un mēģinu saprast, kādas varētu būt manas spējas ārpus sporta. Es novērtēju savus spēkus.

Vai esat dzirdējis baumas par to, ka jūsu tuvināšanās partijai ir darījusi nervozu Latvijas Attīstībai līderi Einaru Repši. Vai jūs būtu gatavs viņu izkonkurēt?

Par satraukumu neko nezinu. Es vēl neesmu izlēmis vai vispār stāšos partijā. Nekādus sazvērestības plānus nekaļu.

Vai esat gatavs tam, ka politika ir spēle, kur tiek piekopti arī ļoti nesportiski paņēmieni?

Es esmu sapratis, ka politika ir psiholoģiski ļoti smaga nodarbe. Rada milzīgu spriedzi. Taču konkurence ir attīstības dzinējspēks. Ja konkurence ir godīga un savstarpēji cienoša, tad tā ir produktīva.

Apvienošot spēkus

Tikmēr citi avoti norāda, ka patiesā milžu cīņa varētu izvērsties starp E. Repši un citu spēcīgu figūru, proti, partijas Reģionu Alianse vadītāju Mārtiņu Bondaru. Aizkulisēs tiek runāts, ka, apzinoties līderu krīzi un vājās izredzes vieniem pašiem iekarot parlamentu, Latvijas Attīstībai šobrīd veic pārrunas ar Reģionu Aliansi par spēku apvienošanu startam vēlēšanās. Tāpat tiek runāts, ka apvienotās organizācijas premjera kandidāts būšot M. Bondars nevis E. Repše.