Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Rokfelleru ģimenes mākslas darbu kolekcija kļūst par dārgāko pasaulē

© AP/Scanpix

Rokfelleru ģimenes mākslas darbu kolekcijas izsolē, kuru šonedēļ Ņujorkā rīkoja izsoļu nams “Christie's”, tika uzstādīti 22 pasaules rekordi.

Ievērojamākais no šiem rekordiem bija tāds, ka Pegijas un Deivida Rokfelleru kolekcija tika pārdota par 832 miljoniem ASV dolāru, kļūstot par dārgāko izsolē pārdoto privātkolekciju.

Visdārgākā lote šajā izsolē bija Pablo Pikaso 1905.gada glezna "Fillette a la corbeille fleurie", kas tika nosolīta par 115 miljoniem dolāru.

Līdzšinējo rekordu bija uzstādījusi modes dizainera Īva Senlorāna kolekcija, kas izsolē Parīzē 2009.gadā tika pārdota par 484 miljoniem dolāru.

Rokfelleru ģimene ziedo visus šīs izsoles ienākumus labdarībai.

Kolekcijas izsole notika no otrdienas līdz ceturtdienai, kad 893 lotes klātienes izsolē tika pārdotas par 828 miljoniem dolāru, bet vairāk nekā 600 lotes interneta izsolē - par 4,6 miljoniem dolāru. Mazāk vērtīgi Rokfelleru kolekcijas priekšmeti tika pārdoti arī piektdien, bet tikai interneta izsolē.

“Christie's” informēja, ka ir pārdotas visas šīs izsoles lotes, jo pircējus pievilināja Rokfelleru vārds, kas simbolizē amerikāņu panākumus.

Cenas sasniedza rekordus septiņu mākslinieku darbiem un dažādiem priekšmetiem, tai skaitā porcelāna servīzei un gulbja māneklim.

Visdārgākā lote šajā izsolē bija Pablo Pikaso 1905.gada glezna "Fillette a la corbeille fleurie", kas tika nosolīta par 115 miljoniem dolāru.

Otro vietu šajā izsolē ieņēma Kloda Monē glezna "Nympheas en fleur", kas ir viens no franču impresionista ūdensrožu cikla darbiem un otrdienas vakarā tika pārdots par 84,69 miljoniem dolāru (71,35 miljoniem eiro). Tas ir jauns cenas rekords izsolēs pārdotiem Monē darbiem. Iepriekšējais Monē darbu cenas rekords bija 81 miljons dolāru.

Anrī Matisa 1923.gada darbs "Odalisque couchee aux magnolias" šajā izsolē tika pārdots par 80,75 miljoniem dolāru, uzstādot jaunu cenas rekordu Matisa darbiem izsolēs. Iepriekšējais Matisa darbu cenas rekords bija 48,8 miljoni dolāru.

Džilberta Stjuarta veidota eļļas glezna - Džordža Vašingtona portrets - tika pārdota par 11,6 miljoniem dolāru, kas ir jauns cenas rekords šī mākslinieka darbiem.

Meksikāņu mākslinieka Djego Riveras 1931.gada darbs “The Rivals” tika nosolīts par 9,8 miljoniem dolāru, kļūstot par dārgāko izsolēs pārdoto latīņamerikāņu mākslas darbu.

Džona Heiza Viljamsa veidots gulbja māneklis tika nosolīts par vairāk nekā 348 000 dolāru, kas ir augstākā cena šādiem mānekļiem un šī mākslinieka darbiem.

Sevras porcelāna servīze ar 256 deserta traukiem, ko bija pasūtījis Napoleons Bonaparts, tika pārdota par 1,8 miljoniem dolāru, kas ir jauns pasaules rekords 19.gadsimta porcelānam.

Izsolē piedāvātās 1564 lotes atspoguļoja īpašnieku eklektisko gaumi. Kolekcijas darbi tika sakrāti Rokfelleru pāra dzīves laikā vai saņemti no iepriekšējām Rokfelleru paaudzēm, kas kļuva turīgas naftas biznesā.

Deivids Rokfellers, kurš nomira 2017.gada martā 101 gada vecumā, bija pēdējais mazdēls leģendārajam naftas magnātam Džonam Rokfelleram, kurš nomira 1937.gadā 97 gadu vecumā. Pegija Rokfellera nomira 1996.gadā 80 gadu vecumā.

Deivids un Pegija Rokfelleri bija pazīstami kā filantropi un ar savu "monumentālo mākslas kolekciju", pastāstīja izsoļu nama "Christie’s" vadītājs Gijoms Seruti.