Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Vai Latvija ir izdevīgākā vieta pasaulē, kur pirkt alkoholu, cigaretes un narkotikas?

© REUTERS / Scanpix

Mūsdienās uzturēt dzeršanas, smēķēšanas vai narkomānijas, vai, nedod dies, tās visas, atkarības nav nekāds lētais prieks, ziņo Bloomberg. Tā visa cenas pieaug visā pasaulē, tomēr ir vietas, kur šie grēcīgie prieki ir izdevīgāki, nekā citur.

Pērn, piemēram, ASV šo ''grēku groza'' izmaksas pieauga par vidēji 200 dolāriem, kas kļuva par otru lielāko cenas kāpumu, salīdzinājumā ar 2016.gadu, atpaliekot no tikai Jaunzēlandes.

Bloomberg pētījumā apskatīts cik daudz cilvēkam jāpelna dažādās 100 valstīs, lai uzturētu iknedēļas ieradumu lietot cigaretes, alkoholu, marihuānu, amfetamīnus, kokaīnu un opioīdus.

Šie kaitīgie ieradumi cilvēkam atņem vairāk nekā trešdaļu nedēļas ienākumu vairāk nekā 3/4 apskatīto valstu...

Bloomberg uzsver, ka šis pētījums ir ekonomisks, un tajā nav ņemti vēra morāli un likumīgi apsvērumi. Jā, Latvijā joprojām viss tur apskatītais, izņemot cigaretes un alkoholu, ir nelegāls. Pētījumā nav apskatītas azartspēles, prostitūcija un citas nelikumīgas aktivitātes.

Tātad, vislētāk uzdzīvot var Luksemburgā, kur no vidēji nedēļā nopelnītajiem 1680o, sliktie ieradumi izmaksā vien 10%. Te jāatzīmē, ka Luksemburgā ir arī vidēji vislielākie iknedēļas ienākumi pasaulē.

Slikto ieradumu izdevīguma pieciniekā ir arī Bahamas, Šveice, Islande un Francija.

Konstrastā, ukraiņiem šāds pats pirkums izmaksātu 13 nedēļas atalgojumus, t.i., Ukraina ir neizdevīgākā vieta, kur pirkt šīs lietas, ja dzīvo uz turienes algas. Neko daudz neizdevīgumā neatpaliek Pakistana, Nepāla un Burkinafaso.

Dārgāk par 800 eiro nedēļā šie ''prieki'' izmaksā tikai trīs valstīs - Japānā, Jaunzēlandē un Austrālijā. Turpretī, mazāk par 80 eiro tie maksā eksotiskākās valstīs - Dominikānā, Ganā, Kongo, Kolumbijā, Dienvidāfrikā, Gvatemalā, Kenijā un Mjanmā.

Bet pērn vislielāko kritumu - par 180 eiro - šo lietu iknedēļas izmaksās piedzīvoja Irāna, Norvēģija un Dienvidkoreja.

Visbeidzot, kā tad ar Latviju?

Latvija pasaules rangā ir 44.vietā, tātad pie mums alkohols, cigaretes un narkotikas nav ne pārlieku dārgas, ne arī īsti izdevīgas. Nedēļā šis ''groziņš'' izmaksā 160 eiro, kas ir ap 66% no iknedēļas atalgojuma. Salīdzinājumā ar pērno gadu, tas Latvijā ir kļuvis par 30 eiro lētaks.

Jāatzīmē, ka kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā šie netikumi ir izdevīgāki, tam ieņemot, attiecīgi, 33. un 40.vietu.