Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Čehijas bāros un restorānos stājas spēkā smēķēšanas aizliegums

© F64

Čehijas bāros, restorānos un kafejnīcās trešdien stājās spēkā smēķēšanas aizliegums, darot galu Čehijas statusam kā vienai no pēdējām pīpmaņu patvēruma vietām Eiropā.

Aizliegumu, kas attiecas uz iekštelpām bāros un restorānos, kā arī uz tādām publiskām vietām kā kino, teātri un sporta pasākumi, pieņēma parlaments pēc gadiem ilgām debatēm un parakstīja prezidents Milošs Zemans, kurš pats ir kaislīgs smēķētājs.

Atšķirībā no daudzām citām Eiropas valstīm Čehijā līdz šim bija iecietīga attieksme pret smēķēšanu, un restorānu īpašnieku ziņā bija izlemt, vai atļaut smēķēšanu viņu iestādījumos.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) datiem 17 dalībvalstīs ir spēkā visaptveroši smēķēšanas aizliegumi. Dažās valstīs, tostarp Austrijā, Portugālē, Rumānijā un ārpus ES esošajā Serbijā, ir tikai daļēji aizliegta smēķēšana restorānu un bāru iekštelpās.

Tādās valstīs kā Grieķija ir problēmas nodrošināt oficiālā aizlieguma ievērošanu, jo noteikumus tur pārkāpj pat valdības ministri.

Pēc šī Čehijas lēmuma tās kaimiņvalsts Slovākija ir palikusi kā vienīgā ES dalībvalsts bez oficiāla smēķēšanas aizlieguma bāru iekštelpās.

Čehijas Veselības ministrija lēš, ka smēķēšana katru gadu izraisa apmēram 18 000 Čehijas pilsoņu nāvi, bet vēl divi tūkstoši nesmēķētāju nomirst pasīvās smēķēšanas dēļ.

No trešdienas, kad arī tika atzīmēta Pasaules diena bez tabakas, par jaunā aizlieguma pārkāpšanu draud naudassods līdz 5000 čehu kronām (190 eiro).

Vairums Čehijas pilsoņu piekrīt šim aizliegumam, tomēr parlamenta deputātu grupa ir to apstrīdējusi Konstitucionālajā tiesā.