Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Vācu ķīmijas profesors devies 1231 km peldējumā pa Reinu

© F64

Vācu ķīmijas profesors Andreass Fats apņēmies četrās nedēļās peldus mērot 1231 kilometru garu ceļu no Reinas augšteces līdz ietekai Ziemeļjūrā, lai pievērstu uzmanību vides problēmām un zinātnes lomai to risināšanā un vienlaikus izmēģinātu spēkus peldēšanā, kam jau kopš bērnības ir liela nozīme viņa dzīvē, vēsta "The Local".

49 gadus vecais Fats, triju bērnu tēvs no Švarcvaldes, šim peldējumam gatavojies vairāk nekā gadu. Ceļu viņš sācis Tomas ezerā Šveices Alpos, ko tradicionāli uzskata par Priekšreinas izteku, un, peldot lejup pa straumi, noskaņots 24.augustā sasniegt Reinas grīvu Roterdamas ostā Nīderlandē.

Fats, kas pats sevi dēvē par trako profesoru, par šīs idejas piesaistītajiem sponsoru līdzekļiem cer iegādāties savai Furtvangenes Universitātei 100 000 eiro vērtu iekārtu ūdens piesārņojuma pētīšanai. Viņa ieceri atbalsta grupa šīs augstskolas studentu un partneri no vairākiem pētniecības institūtiem un rūpniecības uzņēmumiem.

Kā neilgi pirms došanās ceļā stāstījis pats vācu pētnieks, viņš plāno "uzrādīt visu, kas vien Reinā atrodams", un apzināt piesārņojuma avotus, lai varētu tos likvidēt.

Viņa tīmekļa vietnē "www.rheines-wasser.eu." lasāms, ka Reinas ūdens paraugiem tiks veiktas analīzes attiecībā uz rūpniecisko ķimikāliju, hormonu, medikamentu un mikroskopisku plastmasas daļiņu klātbūtni. Peldējuma laikā viņš mērīs arī upes straumes ātrumu, ūdens temperatūru un citus parametrus.

Ar peldēšanu Fats aizrāvies jau kopš astoņu gadu vecuma un kopš tā laika gandrīz ne dienu nepalaiž garām izdevību pabūt savā stihijā. "Tur es atpūšos, tur jūtos brīvi un bez svara, tur esmu savā pasaulē un spēju brīnumainā kārtā atslēgties no visa," viņš stāstījis.

2008.gadā viņš pārpeldējis Cīrihes ezeru, 27 kilometrus veicot sešās stundās 17 minūtēs, kas viņa vecuma grupā atzīts par rekordu.

Neraugoties uz savu lielo pieredzi peldēšanā, Fats atzīst, ka ar respektu izturas pret izaicinājumiem, ko viņam var sagādāt Reina, ieskaitot klinšainos posmus augštecē un 40 kilometru peldējumu pāri Bodenezeram jeb Konstancas ezeram.

"Protams, upe mani pārbaudīs, bet arī es pārbaudīšu upi," viņš raksta savā vietnē.