Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Aktrise mēģina noindēt Obamu ar vēstulēm

© Scanpix

ASV aktrisei trešdien piespriests 18 gadu cietumsods par ar rīcinu saindētu vēstuļu sūtīšanu ASV prezidentam Barakam Obamam, tā laika Ņujorkas mēram Maiklam Blūmbergam un viņa atbalstīta ieroču kontroles likuma lobija pārstāvim Markam Gleizam.

Šenonai Ričardsonei, kas pazīstama arī kā Šenona Gesa un Šenona Rodžersa, ASV apgabala tiesnesis Maikls Šnaiders piesprieda 216 mēnešus cietumā par bioloģisko ieroču izmantošanu un lika viņai samaksāt 367 222 dolārus (apmēram 270 000 eiro).

Ričardsone decembrī atzina savu vainu toksīna glabāšanā ar mērķi to izmantot kā ieroci, kad tika apsūdzēta par draudu izteikšanu prezidentam un draudu vēstuļu nosūtīšanu Blūmbergam un Gleizam.

Gleizs kopā ar toreizējo mēru Blūmbergu aktīvi strādāja pie pastiprinātas ieroču kontroles.

"Šodienas lēmums ir atbilstošs noslēgums vienai no visneierastākajām, pat dīvainākajām prāvām," paziņoja ASV advokāts Džons Beilss.

Viņš norādīja, ka izmeklēšana ir bijusi "ļoti sarežģīta".

Prokurori tiesā ziņoja, ka 35 gadus vecā Ričardsone no 2013.gada aprīļa līdz maijam internetā iegādājusies indīgā auga "ricinus communis" sēklas, nātrija hidroksīdu (sārmu) un citas sastāvdaļas, kas nepieciešamas rīcina izgatavošanai. Pret nāvējošo rīcina eļļu vēl nav atklāts pretlīdzeklis.

Ričardsone 2013.gada 20.maijā nosūtīja trīs vēstules, kas saturēja rīcinu. Desmit dienas vēlāk viņa devās uz Luiziānas štata Šrīvportas pilsētu un apgalvoja, ka vēstules nosūtījis viņas vīrs.

2013.gada jūnijā aktrise tika aizturēta Teksasas štatā.

Blūmbergam nosūtītās vēstules kopija izlikta internetā, tā satur drukātu tekstu ar daudzām gramatiskām kļūdām.

"Jums nāksies nogalināt mani un manu ģimeni, pirms jūs dabūsiet manus ieročus. Ikviens, kas vēlēsies ierasties pie manis mājās, tiks sašauts sejā. Tiesības nēsāt ieročus ir manas konstitucionālās Dieva dotās tiesības, un es šīs tiesības izmantošanu līdz nāves dienai. Tas, kas ir vēstulē, nav salīdzināms ar to, ko esmu jums izplānojusi," rakstīts vēstulē.

Ričardsones aktrises karjera nav bijusi īpaši spoža, pēdējā laikā viņa bija pazīstama pēc nelielas lomas populārajā televīzijas seriālā "The Walking Dead".