Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Spānija saņems aizdevumu problēmās nokļuvušo banku atbalstam

© Publicitātes foto

Spānija saņems aizdevumu līdz 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā problēmās nokļuvušo banku atbalstam. Tas kļuvis skaidrs pēc sestdien pēcpusdienā notikušajām eirozonas valstu finanšu ministru sarunām.

Kā ziņo britu raidsabiedrība "BBC", Spānijas ekonomikas ministrs Luiss de Guindoss apstiprinājis, ka Spānija piekritusi oficiāli lūgt eirozonas finanšu atbalstu. Formāls lūgums tiks izteikts jau tuvākajā laikā.

Viņš sestdienas vakarā neatklāja, kāda būs aizņēmuma summa, bet atzina, ka tā būs būtiski lielāka par 40 miljardiem eiro (28 miljardiem latu), kuru minējis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Šodien neoficiāli izskanēja, ka šī summa var sasniegt pat 100 miljardus eiro (70 miljardus latu). Šī informācija vēlāk apstiprināta oficiāli.

Palīdzība tiks sniegta Spānijas finanšu sistēmai, nevis ekonomikai kopumā, akcentēja ministrs. "Tā nav glābšana," sacīja politiķis.

Viņš skaidroja, ka Spānijas bankas iegūs iespēju saņemt aizdevumu uz ļoti izdevīgiem nosacījumiem, kas tiks precizēti tuvāko dienu laikā. "Nosacījumi ir daudz izdevīgāki, nekā aizņemoties tirgū," uzsvēra de Guindoss.

Spānijas ekonomikas ministrs informēja, ka, lai saņemtu aizņēmumu, tiks izvirzīti nosacījumi attiecīgajām bankām, taču netiks izvirzīti "mikroekonomikas nosacījumi". Tādējādi patlaban vairs netiek apstiprināta sākotnēji sniegtā informācija, ka tiks izvirzīti nosacījumi Spānijas finanšu sistēmas restrukturizācijai, kas jau sākta.

Pagaidām nav pieņemts lēmums, kā eirozona finansēs aizdevuma līdzekļus. Tomēr Eirogrupa (neformāla organizācija, kur satiekas eiro zonas valstu finanšu ministri) ir iezīmējusi mehānismu, kā līdzekļus pārdalīs Spānijas bankām - to paveiks ar speciāla fonda palīdzību. Atbildīga par līdzekļu izlietojumu būs Spānijas valdība.

Šie notikumi seko piektdien izskanējušajām ziņām par SVF secinājumiem, ka vairākām Spānijas bankām nepieciešams palielināt kapitālu kopumā par 40 miljardiem eiro, lai nodrošinātos pret finanšu šoku ietekmi.

SVF secināja, ka vairākums lielo Spānijas banku ir salīdzinoši labā stāvoklī, tomēr ir vairākas bankas, kuras nepieciešams stiprināt.

Eiropas Savienība vēlas īstenot izlēmīgus soļus Spānijas problēmu atrisināšanai pirms Grieķijas ārkārtas parlamenta vēlēšanām, kas notiks 17.jūnijā. Šīm vēlēšanām var būt liela nozīme tālākā eirozonas krīzes attīstībā.

Līdz šim Spānijas valdības pārstāvji noliedza, ka varētu prasīt eirozonas atbalstu, kamēr nav saņemti banku sektora audita rezultāti.

Spānijas valdība nevēlas, lai saņemtais atbalsts būtu ar tādiem nosacījumiem, kādi tika izvirzīti Grieķijai, Īrijai un Portugālei, kurām pieprasīja striktus pasākumus izdevumu samazināšanai.