Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ECT liek Latvijai maksāt 7000 eiro par apstākļiem ieslodzījuma vietā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) šodien pasludinājusi spriedumu lietā "Melnītis pret Latviju", liekot Latvijai sūdzības iesniedzējam samaksāt 7000 eiro (4919 latus) par apstākļiem ieslodzījuma vietā, liecina tiesas mājaslapā pieejamā informācija.

1969.gadā dzimušais Aigars Melnītis no Rencēnu pagasta sūdzējās par necilvēcīgiem un pazemojošiem apstākļiem Valmieras cietumā, kurā bijis ieslodzīts 2005.gadā par pretošanos varas pārstāvim.

Vīrietis apgalvoja, ka ieslodzījuma vietā viņš pastāvīgi juties netīrs un pazemots, jo nav ticis nodrošināts ar ziepēm, tualetes papīru, zobu birsti un zobu pastu. Tāpat ieslodzītajam bijis jānokārto dabiskās vajadzības citu ieslodzīto acu priekšā, jo tualete nav bijusi nodalīta no pārējās kameras.

ECT atzina, ka Latvija pārkāpusi Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 3.pantu, kas nosaka spīdzināšanas aizliegumu, proti, nevienu nedrīkst spīdzināt vai cietsirdīgi un pazemojoši ar viņu apieties, vai sodīt.

Saskaņā ar konvencijas 43.pantu trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas pusēm ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai ECT Lielajā palātā.