Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaules bagātākais cilvēks meksikānis Karloss Slims atklāj muzeju Mehiko

Meksikas magnāts Karloss Slims, kurš atzīts par pasaules bagātāko cilvēku, otrdien Mehiko pilsētā atklāja muzeju, kurā plāno izstādīt publiskai apskatei desmitiem tūkstošu mākslas darbu.

Slima mirušās sievas vārdā nosauktā Sumajas muzeja atklāšanā piedalījās bijušais ASV telešovu vadītājs Lerijs Kings, kolumbiešu rakstnieks Gabriels Garsija Markess un citas slavenības.

Muzejā būs vairāk nekā 66 tūkstoši mākslas darbu, kā arī monētas un dokumenti no 16.gadsimta, kad Meksiku iekaroja Spānija. Būs pārstāvēta galvenokārt Meksikas un Eiropas māksla, tostarp Leonardo da Vinči, Ogists Rodēns, Pols Sezans, Pjērs Ogists Renuārs un citi mākslinieki.

Lerijs Kings sacīja, ka šis muzejs būs "viens no labākajiem pasaulē".

71 gadu vecais Slims uzsvēra, ka šo muzeju varēs apmeklēt bez maksas un tā mērķis ir veicināt Meksikas "humāno attīstību".

Sumajas muzejs ir daļa no kompleksa, kas ietver arī pieczvaigžņu viesnīcu.

Muzejs tiks atvērts publikai 29.martā. Tajā ir izstāžu zāles sešos stāvos, auditorija ar 350 vietām, publiska bibliotēka, kafejnīca un citas telpas.

Libāniešu izcelsmes uzņēmējs Slims kļuva turīgs, attīstot telefona kompāniju "Telmex", kuru viņš 1990.gadā nopirka no Meksikas valdības.

Viņa dzīvesbiedre Sumaja, kas mirusi 1999.gadā, iedvesmoja vīru iegādāties mākslas darbus un padarīt tos pieejamus citiem meksikāņiem, kas nevar atļauties ārzemju braucienus uz starptautiskas nozīmes muzejiem.