Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Polija aviokatastrofā vaino Krievijas gaisa satiksmes kontrolierus

Polija uzskata, ka liela daļa vainas par pagājušā gada aprīlī pie Smoļenskas notikušo prezidenta lidmašīnas avāriju ir jāuzņemas lidostas gaisa satiksmes kontrolieriem.

Krievijas izmeklēšanas ziņojumā, ko tā iesniegusi Polijai, teikts, ka avāriju izraisīja Polijas pilotu kļūme un pakļaušanās lidmašīnā esošo augsto amatpersonu spiedienam nolaisties, taču Polijas izmeklētāji norāda, ka arī satiksmes kontrolieri ir pieļāvuši kļūdas un nav devuši precīzu informāciju pilotiem, tomēr Krievija savā izmeklēšanas ziņojumā to darbam pietiekamu uzmanību nav pievērsusi.

Polijas izmeklētājs Miroslavs Gročovskis atzinis, ka kontrolieri darbojušies savu psiholoģisko spēku robežās, taču nav snieguši nepieciešamo atbalstu Polijas lidotājiem. Turpretim Polijas iekšlietu ministrs Jirži Millers paziņojis, ka kontrolieri būtībā pilotus maldinājuši, sakot, ka tie piezemēšanās laikā atrodas pareizā kursā, lai arī lidmašīna brīdī, kad tās spārns aizķēra koku, atradās 70 par zemu un 80 metrus nost no paredzētā kursa.