Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā 3 anarhistiem piespriesti gari cietumsodi par centieniem gāzt Putinu

© TASS/SCANPIX/LETA

Maskavas tiesa ceturtdien piespriedusi garus cietumsodus trīs anarhistiem par ekstrēmistu organizācijas izveidošanu un centieniem gāzt prezidenta Vladimira Putina valdību.

Šī lieta izsaukusi protestus un pārmetumus policijai savu pilnvaru pārkāpšanā.

2018.gadā varasiestādes aizturēja desmit cilvēkus par piederību anarhistu organizācijai "Novoje Veļičije" ("Jaunais diženums"), kas plānojusi valdības gāšanu.

Organizācijas atbalstītāji uzskata, ka lietu safabricējis Krievijas Federālais drošības dienests un tā aģenti iefiltrējušies organizācijā, finansējuši operācijas un piespieduši tās biedrus noīrēt biroju.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Memoriāls" pasludinājusi šajā lietā apsūdzētos par politieslodzītajiem.

Tiesa piesprieda 27 gadus vecajam Ruslanam Kostļenkovam septiņu gadu ilgu cietumsodu, 34 gadus vecajam Pjotram Karamazinam sešarpus gadu cietumsodu un 22 gadus vecajam Vjačeslavam Krjukovam - sešu gadu cietumsodu.

Visi trīs jaunie vīrieši kopš 2018.gada marta atradās pirmstiesas apcietinājumā.

Vēl četriem apsūdzētajiem tika piespriests četru līdz sešarpus gadu ilgs nosacīts sods, no tiesas ziņoja aģentūras AFP žurnālists.

Policija pie tiesas nama aizturēja vismaz trīs cilvēkus, kas protestētāja pret šo tiesas prāvu.

"Mēs visi zinām, ka šajā tiesā tiek pastrādāta nelikumība. Mēs visi zinām, ka šī valsts vēlas tikai asinis," kliedza viens no protestētājiem.