Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Nīderlandieši par braukšanu uz darbu ar divriteni varētu saņemt atlīdzību

© f64

Nīderlandē darbinieki, kuri uz darbu brauc ar divriteni, drīzumā par saviem pūliņiem varētu saņemt atlīdzību, valdībai apsverot iespējas cīņai ar arvien pieaugošajiem sastrēgumiem uz valsts noslogotajiem ceļiem un maģistrālēm.

"Izkāpsim no mūsu automašīnām un pārsēdīsimies uz velosipēdiem," šonedēļ paziņoja infrastruktūras ministra vietniece Stīntje van Veldhovena. "Es vēlos stimulēt riteņbraukšanu ar mērķi, lai papildu 200 000 cilvēku izkāptu no savām automašīnām un ar saviem velosipēdiem nobrauktu trīs miljardus kilometru."

Viena no idejām ir maksāt darbiniekiem par braukšanu uz darbu ar velosipēdu un van Veldhovena ierosina par katru nobraukto kilometru uz darbu un mājām maksāt 19 centus.

Van Veldhovena šo priekšlikumu un citas idejas, kā ar finanšu stimuliem veicināt plašāku velosipēdu izmantošanu, piemēram, subsidēt velosipēdu iegādi, apspriedīs "ar lielajiem valsts uzņēmumiem un mazajiem un vidējiem uzņēmumiem", teikts Infrastruktūras ministrijas paziņojumā.

Nīderlandieši ir aktīvi velobraucēji un uz valsts 17 miljoniem iedzīvotāju ir vairāk nekā 22 miljoni divriteņu. Valstī ir arī desmitiem tūkstoši veloceliņu.

Nīderlandē vairāk nekā pusei iedzīvotāju ikdienas braucieni nepārsniedz 7,5 kilometru attālumu un vairāk nekā puse dzīvo mazāk nekā 15 kilometru attālumā no darba.

"Ar elektrisko velosipēdu attīstību šo attālumu var viegli pārvarēt," norādīja Infrastruktūras ministrija, piebilstot, ka budžetā atvēlēti 100 miljoni eiro veloceliņu un velosipēdu stāvvietu palielināšanai.