Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija maksās Francijai 50 miljonus par raķetēm

© AFP/Scanpix

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs parakstījis līgumu ar Francijas bruņojuma ražotāju MBDA par tuva darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu "Mistral" un mācību aprīkojuma iegādi 50 miljonu eiro vērtībā.

Vienlaikus līgums Igaunijai paredz iespēju papildus iegādāties pretgaisa aizsardzības raķetes 100 miljonu eiro vērtībā.

Līgumu aizsardzības rūpniecības gadatirgū "Eurosatory" Parīzē otrdien parakstīja Aizsardzības investīciju centra direktors Rauno Sirks un "MBDA France" viceprezidents Didjē Filips.

Pirkums tiks veikts laikā no 2020. līdz 2027.gadam. Vienlaikus līgums Igaunijai paredz iespēju papildus iegādāties pretgaisa aizsardzības raķetes 100 miljonu eiro vērtībā.

"Mistral" ir pārnēsājams zenītraķešu komplekss, kas paredzēts zemu lidojošu pretinieka helikopteru un lidmašīnu notriekšanai rādiusā līdz sešiem kilometriem.

Saskaņā ar šo līgumu Igaunija turpinās iepirkt raķetes "Mistral M3", kas ir precīzākas un kalpo ilgāk nekā vecie raķešu tipi.

"Igaunija ir pirmā ārvalsts, kur tiks izvietotas jaunā tipa raķetes "Mistral"," norādījis Sirks. "Tās ir tehnoloģiski modernas, ar precīzāku vadības sistēmu un elektroniku, kas palīdz atšķirt īstos mērķus no neīstajiem, un to apkope faktiski nemaksā neko."

Pirmās raķetes "Mistral' Igaunija pasūtīja 2007.gadā, un Igaunijas Aizsardzības spēku arsenālā tās tika iekļautas 2009.gadā. Pašlaik Igaunija pērk raķetes "Mistral" saskaņā ar līgumu, kas 2015.gadā tika parakstīts ar MBDA.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas plāni paredz laikā no 2018. līdz 2022.gadam investēt munīcijas iegādē vairāk nekā 200 miljonus eiro.