Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Parakstīts līgums par Lietuvas un Polijas gāzesvadu starpsavienojuma izveidi

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Lietuvas augstspiediena gāzesvadu uzņēmums "Amber Grid" un Polijas gāzesvadu operators "Gaz-System" ceturtdien Kopenhāgenā parakstījuši līgumu par gāzesvadu starpsavienojuma (GIPL) izveidi.

Izbūvējot šo starpsavienojumu, Baltijas valstu gāzes tirgi kļūs par kopīgā Eiropas Savienības (ES) gāzes tirgus daļu. Līgumā apstiprināts galīgais lēmums investēt šai projektā, un līdz ar to var sākties reāla gāzesvada celtniecība, paziņojis "Amber Grid".

"GIPL ir viens no svarīgākajiem projektiem mūsu valsts enerģētikā, jo paver durvis Lietuvas un Baltijas valstu dabasgāzes pārvades sistēmu integrācijai kopējā Eiropas gāzes tirgū, nodrošinot vēl vienu alternatīvu gāzes avotu un līdz ar to lielāku ekonomisko izdevīgumu un enerģētisko drošību visiem projekta partneriem," uzsvēris Lietuvas enerģētikas ministrs Žīgimants Vaičūns.

Pēc viņa teiktā, jaunais starpsavienojums ar Lietuvas stratēģisko partneri Poliju pavērs jaunas iespējas Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa darbībai un radīs nosacījumus konkurētspējīgākām gāzes cenām Lietuvas tirgū.

"Amber Grid" ģenerāldirektors Sauļus Bilis norādījis, ka pēc šā projekta īstenošanas Baltijas valstu un Somijas lietotājiem būs lielāka gāzes piegāžu un cenu izvēle un tirgus dalībniekiem pavērsies jaunas sadarbības iespējas.

Pēc līguma parakstīšanas tiks izsludināti būvdarbu un cauruļvadu iepirkuma konkursi. "Amber Grid" Stratēģiskās plānošanas un komunikācijas nodaļas vadītājs Dans Januļonis šonedēļ ziņu aģentūrai BNS izteicās, ka konkursi varētu tikt izsludināti jau maija beigās.

"Amber Grid", "Gaz-System", Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" un Igaunijas valstij piederošais gāzes pārvades sistēmas operators "Elering" pirms tam parakstīja GIPL projekta īstenošanai būtisku vienošanos par izmaksu sadalījumu.

Kā ceturtdien paziņojis "Amber Grid", gāzesvads būs aptuveni 500 kilometrus garš un Lietuvas teritorijā trases garums būs 165 kilometri.

Šā gāzesvada izbūve ļaus Baltijas valstu virzienā transportēt līdz 27 teravatstundām un Polijas virzienā - līdz 22 teravatstundām gāzes gadā.

Lietuvas teritorijā gāzesvada būvi paredzēts sākt 2019.gada martā un pabeigt 2021.gada decembrī.