Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Bijušais ASV prezidents: Tramps būtu jāvirza kā Nobela Miera prēmijas laureāts

© EPA/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps būtu jāapsver kā Nobela Miera prēmijas laureāts, ja viņš spēs panākt mieru ar Ziemeļkoreju, paziņojis bijušais ASV prezidents Džimijs Kārters.

"Ja prezidentam Trampam izdosies panākt miera līgumu ar Ziemeļkoreju, kas būs pieņemams abām pusēm, manuprāt, viņš noteikti būtu jāapsver Nobela Miera prēmijai," intervijā izdevumam "Politico" pavēstīja Kārters. "Manuprāt, tas būtu vērtīgs un izcils sasniegums, kādu nav panācis neviens iepriekšējais prezidents."

Vienlaikus Kārters pauda pārliecību, ka Tramps nodarījis postošu triecienu Tuvo Austrumu miera procesam, pārceļot ASV vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi.

Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās paredzēta 12.jūnijā Singapūrā, taču Phenjana piedraudējusi no tā atteikties.

Pēc vairākām nedēļām, kas pavadītas pozitīvā noskaņā un skanot diplomātiskām laipnībām, Ziemeļkoreja pēkšņi piedraudējusi atteikties no plānotā samita, ASV "vienpusējo kodolatbruņošanās prasību dēļ", vēstīja Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ziemeļkoreja pēdējā mirklī arī atcēlusi augsta ranga tikšanos ar Dienvidkoreju, šādi protestējot pret Seulas un Vašingtonas kopīgajiem militārajiem manevriem.