Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Porošenko paziņo, ka Ukraina pārliecinoši iziet no Krievijas ietekmes sfēras

© AFP/Scanpix

Kijeva izvērtēs visus Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) ietvaros noslēgtos līgumus un izstāsies no tiem, kas neatbilst Ukrainas nacionālajām interesēm, svētdien paziņojis prezidents Petro Porošenko.

Tagad mēs uzmanīgi pārskatīsim visus līgumus, kas noslēgti NVS ietvaros, un izstāsimies no tiem, kuros atradīsim kaut mazāko neatbilstību mūsu, ukraiņu, nacionālajām interesēm.

"Mēs pārliecinoši izejam no Krievijas ietekmes sfēras," PSRS komunistiskā režīma noziegumu upuru piemiņas ceremonijas laikā norādīja Porošenko. "Tagad mēs uzmanīgi pārskatīsim visus līgumus, kas noslēgti NVS ietvaros, un izstāsimies no tiem, kuros atradīsim kaut mazāko neatbilstību mūsu, ukraiņu, nacionālajām interesēm."

Jau dienu iepriekš prezidents parakstījis dekrētu, kas nosaka, ka Ukraina pārtrauc dabu NVS institūcijās.

Porošenko uzsvēra, ka Kijeva dalību NVS vienmēr uztvērusi kā civilizētu instrumentu, lai "šķirtos no impērijas", bet Krievijas vainas dēļ tas nav izdevies civilizēti.

"Maskava centās Sadraudzību pārvērst atjaunotā impērijā, kur visi pulksteņus pārbaudītu pēc Kremļa Spaskas torņa [pulksteņa]," norādīja Ukrainas prezidents.