Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

No Vācijas uz Sīriju un Irāku devušies vairāk nekā 1000 džihādistu

© AFP/Scanpix

Vācijas valdībai ir zināms par vairāk nekā 1000 džihādistu, kas no Vācijas devušies Sīrijas un Irākas virzienā, lai sniegtu atbalstu teroristu grupējumiem, teikts Vācijas valdības atbildē partijas "Die Linke" ("Kreisie") parlamenta frakcijai, svētdien vēsta mediju grupas "Funke" izdevumi. Vairāk nekā pusei aizbraukušo ir Vācijas pilsonība.

Šie skaitļi nozīmē, ka cilvēku skaits, kas ir izbraucis no Vācijas uz kauju zonu, atkal ir pieaudzis, tomēr tas ir ievērojami mazāks, nekā pirms diviem gadiem.

Šie skaitļi nozīmē, ka cilvēku skaits, kas ir izbraucis no Vācijas uz kauju zonu, atkal ir pieaudzis, tomēr tas ir ievērojami mazāks, nekā pirms diviem gadiem.

Kopš 2013.gada no Vācijas izbraukuši 243 Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) un Kurdu pašaizsardzības vienību (PYD) atbalstītāji, lai sniegtu atbalstu starptautiskajai koalīcijai operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", teikts valdības atbildē.

Sīrijā, Irākā un Turcijā apcietinājumā atrodas vairāki desmiti vācu džihādistu. Daudzi citi, arī sievietes un bērni, jau atgriezušies Vācijā. Veidojot konservatīvo bloka (CDU/CSU) un sociāldemokrātu (SPD) koalīciju pēc pēdējām Bundestāga vēlēšanām, koalīcijas līgumā tika norādīts, ka džihādistiem, kuriem ir dubultpilsonība un kuri "karstajos punktos" karojuši teroristu pusē, Vācijas pilsonība ir jāatņem.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.