Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Maķedonija ziņo, ka ar Grieķiju atrisinājusi strīdu par nosaukumu; grieķi to noliedz

© AFP / Scanpix

Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs ceturtdien paziņojis, ka atrasts risinājums strīdam ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukumu. Bet, ka Grieķija un Maķedonija "vēl neatrodas tādā vietā", lai paziņotu, ka atrasts risinājums strīdam par Maķedonijas nosaukumu, ceturtdien paziņojis Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

Zaevs paziņoja, ka sarunās ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru panākts abpusēji pieņemams risinājums.

Abu valstu premjeri tikās Sofijā, kur notika Eiropas Savienības (ES) un Rietumbalkānu valstu samits.

"Mēs apspriedām vairākas iespējas. Viena no iespējām ir risinājums, kas pieņemams abām pusēm," preses konferencē Sofijā paziņoja Maķedonijas premjerministrs.

"Mēs konsultēsimies par svarīgākajiem faktoriem mājās un institūcijās izvērtēsim, vai šis risinājums ir īstenojams. Ja ir, mums, visticamāk, ir risinājums," paziņoja Zaevs.

''Vēl ir distance, ko pievarēt..."

"Es uzskatu, ka mēs esam pārvarējuši milzīgu atstatumu, bet vēl ir distance, ko pievarēt," pēc tikšanās ar Maķedonijas premjerministru Zoranu Zaevu paziņoja Ciprs.

Abu valstu premjeri tikās Sofijā, kur notika Eiropas Savienības (ES) un Rietumbalkānu valstu samits.

Ciprs ar šādiem komentāriem nāca klajā Grieķijas valsts televīzijā pēc Zaeva paziņojuma, ka viņš un Ciprs atraduši abām pusēm pieņemamu risinājumu strīdam par Maķedonijas nosaukumu.

Taču Ciprs uzsvēra, ka Grieķija vēlas visaptverošu noturīgu risinājumu, kas aptvers visus atlikušos jautājumus, kas saistīti ar Maķedonijas nosaukumu.

"Šajās sarunās jūs vai nu piekrītat visam vai nekam," sacīja Ciprs, atstājot atvērtu iespēju atkal tikties ar Zaevu jūnija sākumā.

Ciprs norādīja, ka nākamais pagrieziena punkts būs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministru tikšanās 25.jūnijā. Maķedonija cer, ka tad ES nosauks datumu, ar kuru tā varētu sākt sarunas par iestāšanos ES.

"Jūnijs būs kritisks mēnesis ... Mums drīz nepieciešama attīstība," paziņoja Ciprs.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties ES un NATO.