Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Holivudas zvaigzne Mortensens iestājies Katalonijas neatkarības atbalstītāju kustībā

© BONY/SIPA / Scanpix

Amerikāņu kinoaktieris Vigo Mortensens, kurš plašu popularitāti iemantojis ar Aragorna lomu "Gredzenu pavēlnieka" triloģijā, iestājies Katalonijas neatkarības atbalstītāju kustībā "Omnium Cultural", ceturtdien pavēstīja organizācija.

""Omnium" ģimene kļūst arvien lielāka, un no šīs dienas mums ir tas gods rēķināties ar aktiera Vigo Mortensena kā jaunā biedra atbalstu," teikts organizācijas tvītā, kuru retvītojis arī pats aktieris.

59 gadus vecajam aktierim, kurš ir audzis Argentīnā, bet šobrīd dzīvo Madridē, ir romantiskas attiecības ar katalāņu aktrisi Arjadnu Žilu.

Pērn viņš pauda atbalstu 1.oktobrī notikušajam Katalonijas neatkarības referendumam, ko Spānijas tiesa bija aizliegusi.

""Omnium" ģimene kļūst arvien lielāka, un no šīs dienas mums ir tas gods rēķināties ar aktiera Vigo Mortensena kā jaunā biedra atbalstu," teikts organizācijas tvītā, kuru retvītojis arī pats aktieris.

"Omnium Cultural" tika dibināta 1961.gadā, lai sekmētu katalāņu valodas un kultūras nostiprināšanos, kas diktatora Fransisko Franko varas laikā tika smagi apspiestas. Pēdējos gados organizāciju kļuvusi par nozīmīgu spēku reģiona neatkarības kustībā un kopā ANC - vēl vienu neatkarības atbalstītāju organizāciju - rīkojusi plašus protestus.

"Omnium Cultural" prezidents Džordi Kuišars kopš oktobra atrodas apcietinājumā. Aktīvās lomas dēļ neatkarības kustībā viņš ir apsūdzēts "dumpī".

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās. Ja Katalonijā līdz 22.maijam netiks izraudzīts jauns līderis, reģionā tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas.