Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

ASV karavīriem ar pavēli aizliedz "Huawei" un ZTE telefonus

© Reuters/Scanpix

ASV armijas bāzu personāls vairs nevar iegādāties Ķīnas firmu "Huawei" un ZTE ražotos telefonus un citu aprīkojumu, jo Pentagons atzinis, ka šīs ierīces rada "nepieņemamu" drošības risku, ziņoja ASV mediji.

ASV Aizsardzības ministrijā ir pieaugušas bažas par patēriņa elektronikas izmantošanu karavīru izspiegošanai vai izsekošanai.

""Huawei" un ZTE ierīces var radīt nepieņemamu risku [armijas] personālam, informācijai un misijai," piektdien paziņoja Pentagona preses sekretārs majors Deivs Īstbērns.

"Ņemot vērā šo informāciju, nav prātīgi turpināt tās pārdot [Aizsardzības] ministrijas veikalos" ASV bāzēs visā pasaulē, viņš piebilda.

Īstbērns sacīja, ka pavēle izņemt "Huawei" ierīces no tirdzniecības šajos veikalos tikusi dota 25.aprīlī.

"Ņemot vērā ZTE mobilo tālruņu un ar tiem saistīto produktu drošības riskus, [Pentagona] veikalos no tirdzniecības izņemti arī ZTE ražojumi," sacīja Pentagona preses sekretārs.

Viņš nevarēja apspriest potenciālo draudu tehniskos aspektus, tomēr laikraksts "The Wall Street Journal" ziņoja, ka Pentagons bažījas par to, ka Ķīnas valdība pēc šīm ierīcēm varētu izsekot ASV karavīrus.

"Huawei" preses sekretārs Čārlzs Zinkovskis paziņoja, ka firmas ražotās ierīces atbilst visaugstākajiem drošības, privātuma un inženierijas standartiem visās valstīs, kur šī firma darbojas, tai skaitā ASV.

"Mēs paliekam uzticīgi atklātībai visā, ko mēs darām, un gribam paskaidrot, ka neviena valdība nekad nav mūs lūgusi kompromitēt mūsu tīklu vai ierīču drošību vai integritāti," teikts Zinkovska paziņojumā.

ZTE vēl nav atbildējusi uz lūgumu sniegt komentārus.

ASV nacionālo izlūkdienestu direktors Dens Koutss februārī ieteica amerikāņiem nepirkt "Huawei" un ZTE produktus.

"Ķīnas kiberspiegošanas un kiberuzbrukumu spējas turpinās atbalstīt Ķīnas nacionālo drošību un ekonomikas prioritātes," Koutss paziņoja Senāta Izlūkošanas komitejai.