Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Saūda Arābijā šogad ar nāvi sodīti 48 cilvēki, no kuriem puse bijuši "narkotirgoņi"

© f64

Saūda Arābija šī gada pirmajos četros mēnešos izpildījusi nāvessodu 48 cilvēkiem, no kuriem puse bija notiesāta par nevardarbīgiem noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām, paziņojusi cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Ultrakonservatīvajā karalistē nāvessods tiek piespriests par terorismu, slepkavību, izvarošanu, bruņotu laupīšanu un narkotiku tirdzniecību.

Valdība apgalvo, ka nāvessodi kalpo kā bieds un tādejādi palīdz samazināt noziedzību, taču cilvēktiesību aizstāvji daudzkārt apšaubījuši Saūda Arābijas tiesu taisnīgumu.

"Ir gana slikti, ka Saūda Arābija soda ar nāvi tik daudzus cilvēkus, bet daudzi no viņiem nav pastrādājuši vardarbīgus noziegumus," norādīja HRW Tuvo Austrumu direktore Sāra Lea Vitsone.

Saskaņā ar HRW datiem Saūda Arābija kopš 2014.gada sodījusi ar nāvi 600 cilvēkus, no kuriem vairāk nekā trešā daļa bija notiesāta par noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Pagājušajā gadā Saūda Arābijā nāvessods tika izpildīts gandrīz 150 cilvēkiem.

Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans šomēnes intervijā žurnālam "Time Magazine" sacīja, ka karaliste varētu apsvērt aizstāt nāvessodu ar mūža ieslodzījumu, izņemot gadījumus, kad cilvēks notiesāts par slepkavību.

Ietekmīgais kroņprincis sācis modernizēt Saūda Arābiju, cenšoties piesaistīt starptautiskos investorus un ieviest lielāku dažādību valsts ekonomikā, kas lielā mērā atkarīga no naftas.