Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Sīrijai veltīta konference Briselē pulcē augsta ranga amatpersonas no daudzām valstīm

© AP/Scanpix

Ar mērķi mobilizēt finansiālo palīdzību Sīrijai un tuvākajam reģionam, trešdien Briselē sākās donoru konference, kurā piedalās augsta ranga delegācijas no vairākiem desmitiem valstu, kā arī starptautisko organizāciju pārstāvji.

Konferenci rīko ANO un Eiropas Savienība (ES), un tā ilgs divas dienas.

ANO aģentūru vadītāji otrdien aicināja donorvalstis aktīvāk veikt maksājumus Sīrijas un tās kaimiņvalstu humānās palīdzības ANO ikgadējam budžetam, kam būtu jābūt 9,1 miljardus dolāru (7,5 miljardus eiro) lielam, norādot, ka līdz šim saņemti tikai 2,3 miljardi dolāru (1,9 miljardi eiro).

ES un ANO pauda cerību, ka šogad tiks pārsniegti seši miljardi dolāru, kas līdzīgā konferencē tika solīti pērn.

ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni sacīja, ka vēlas izmantot konferenci, lai vairotu atbalstu Ženēvā notiekošo Sīrijas miera sarunu atbalstam.

Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs norādīja, ka uz šo starptautisko donoru konferenci vajadzēja uzaicināt arī Sīrijas valdību.

"Es uzskatu, ka tā ir kļūda. Viņus vajadzēja uzaicināt," ierodoties konferencē, žurnālistiem sacīja diplomāts.

"Mēs runājam par Sīrijas tautas vajadzību risināšanu, tāpēc šeit vajadzētu būt kādam, kas pārstāv Sīrijas tautu," viņš skaidroja.

Mogerīni arī aicināja Krieviju, Irānu un Turciju panākt, ka Sīrijā tiek apturētas kaujas.

Šīm trim valstīm ir "īpaša atbildība" nodrošināt apstākļus pamieram, kā arī vērst spiedienu pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, lai panāktu viņa atgriešanos pie sarunu galda, skaidroja diplomāte.

"Mēs redzam militāro aktivitāšu eskalāciju, kas ir gluži pretēji" tam, kā labā viņi solīja strādāt, viņa sacīja.

Vācija trešdien solīja grūtību piemeklētajiem cilvēkiem Sīrijā, kā arī sīriešu bēgļiem kara plosītās zemes kaimiņvalstīs piešķirt papildu vienu miljardu eiro.

Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss par šo apņemšanos paziņoja, ierodoties Briselē Sīrijas donoru konferencē.

Gada otrajā pusē, pēc tam kad Vācijas valdība vasarā būs pabeigusi darbu pie budžeta, varētu tik atvēlēti vēl 300 miljoni eiro, Berlīnē pavēstīja Ārlietu ministrija.

Kopš 2012.gada Vācija palīdzībai Sīrijas krīzē piešķīrusi 4,5 miljardus eiro.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.