Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropadomes prezidentam Tuskam jāliecina lietā par Smoļenskas aviokatastrofu

© EPA/Scanpix

Eiropadomes prezidents Polijas ekspremjers Donalds Tusks liecinās lietā par 2010.gada 10.aprīlī Smoļenskā notikušo aviokatastrofu, kurā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas augsta ranga Polijas amatpersonas.

Tusks, kurš aviokatastrofas laikā bija Polijas premjerministrs, tiesā uzstāsies kā liecinieks.

Lietu ierosinājuši vairāku aviokatastrofā bojāgājušo tuvinieki, apgalvojot, ka Polijas amatpersonas nav pārliecinājušās, vai lidojums būs drošs.

Novērotāji norāda, ka Polijas labējā spārna valdība izmanto šo tiesas prāvu, lai grautu Tuska politisko potenciālu Polijā.

Dodoties uz tiesas sēdi Varšavā, Tusks sacīja, ka šajā situācijā runa nav par viņa noskaņojumu, bet par svarīgiem jautājumiem.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles rezultātā.

Polijā 2015.gada beigās pie varas nākot konservatīvajai valdībai, aviokatastrofas izmeklēšana tika atsākta.

Saskaņā ar 11,aprīlī publiskoto jaunās izmeklēšanas komisijas ziņojumu Polijas prezidenta lidmašīnu pie Smoļenskas lidlauka Krievijas rietumos iznīcināja sprādziens, kas noticis, tai vēl atrodoties gaisā.

Komisija atzinusi, ka katastrofu nav izraisījusi pilotu kļūda.

Vienlaikus komisija atzinusi, ka Smoļenskas lidostas dispečeri lidmašīnas ekipāžai snieguši kļūdainu informāciju par nosēšanos.